zadanie
Blue: Oblicz objętość kuli wpisanej w czworościan foremny o krawędzi a.
13 gru 11:14
Tadeusz:
... zrób dobry rysunek i wszystko będzie jasne −
13 gru 11:20
Blue: Jeszcze z tym mam problem
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a, a krawędź boczna 2a. Wyznacz
promień kuli wpisanej w ten ostrosłup.
13 gru 11:23
13 gru 11:25
Tadeusz:
... a jaka jest odpowiedź w tym pierwszym? πa
3/24
13 gru 11:47
Tadeusz:
... bardzo ładnie. Wrzucić ... i niech się inni zajmują Twoimi zadaniami ... Ty wpadniesz
później...
BYE
13 gru 12:12
Blue: | | √6 | |
nieee, jest |
| πa 3, Tadeusz nie obrażaj się  |
| | 216 | |
13 gru 14:08
Blue: Po pierwsze Tadeusz, to Ty też nie odpowiedziałeś od razu, a po drugie, przecież lepiej nie
tracić czasu na czekanie i robić coś pożytecznego w tym czasie, przecież ja Ci też nie każę
odpowiadać od razu

To tak na usprawiedliwienie, ale się nie obrażaj
13 gru 14:26
Tadeusz:
... Twoja sprawa ... nie moja.
Nie obrażam się ... ale mnie już na Twoich postach nie ma.
13 gru 14:33
Blue: Dlaczego?
13 gru 18:06
Lukas:
Bo jak ktoś chcę Ci pomóc to poświęca swój czas a Ty go olewasz.. Dlatego...
13 gru 18:07
Mila:
Zadanie.
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a, a krawędź boczna 2a.
Wyznacz promień kuli wpisanej w ten ostrosłup.
Napisz odpowiedź.
13 gru 19:29
Blue: | | (3√5−1)√33 | |
Mila, odpowiedź: |
| a |
| | 132 | |
13 gru 21:37
Blue: Lukas, wcale nie olewam

Po prostu czasem nie zaglądam od razu, ale zawsze odpowiadam ...
13 gru 21:38
Mila:
Tak mam, czy to zrobiłaś w końcu?
13 gru 21:39
Blue: Szczerze, to nawet drugi raz do tego nie zajrzałam, bo robiłam maturkę .
13 gru 21:58
Blue: jutro spróbuję to ruszyć, a jak nic nie wymyślę, to się do Ciebie zwrócę. O ile będziesz miała
czas mi pomóc oczywiście
13 gru 21:59
Mila: To podpowiem.
13 gru 22:13
Mila:

1) Kula jest styczna do ścian, punkty styczności leżą na wysokościach ścian bocznych.
2) Środek kuli (P) leży na wysokości ostrosłupa i na dwusiecznej kąta SEA.
3) z tw. o dwusiecznej w ΔOES:
SF,H, OE łatwo obliczysz.
13 gru 22:16
Blue: Mila, czy ten promień w pierwszym zadaniu (to na samej górze, które wrzuciłam) powinien wyjść
14 gru 11:49
14 gru 15:05
Blue: Teraz mi dobrze wyszło
14 gru 15:05
Blue: To drugie też mi wyszło

Dziękuję za podpowiedź
14 gru 15:25
Mila:
| | a√6 | |
1) r= |
| − promień kuli wpisanej w czworościan foremny o krawędzi a. |
| | 12 | |
| | a√6 | |
2) R= |
| − promień sfery opisanej na czworościanie foremnym o krawędzi a. |
| | 4 | |
14 gru 15:46
Blue: Mila, mam jeszcze problem z tym : Wyznacz pole powierzchni kuli wpisanej w stożek, którego
przekrojem osiowym jest trójkąt równoramienny o polu S i największym kącie równym 120.
| | 2a+a√3 | |
Liczę to ze wzoru S= pr, gdzie p= |
| , mogę to tak liczyć  Bo mi coś źle wynik |
| | 2 | |
wychodzi, ale nie wiem, czy ze względu na błędy rachunkowe, czy coś źle liczę po prostu... i a
14 gru 16:03
Blue: Wyszło mi

Ale obliczenia nieprzyjemne...
14 gru 16:29
Mila:
Możesz tak liczyc. Tworząca to a?
Jaka odpowiedź?
14 gru 16:30
Mila:
Mam obliczenia dość proste.
14 gru 16:34
Blue: tak, tworząca

Odp. P= 4πS(7
√3−12)
14 gru 16:57
Mila:
R=
√3H
√3H
2=S⇔
Z tw. o dwusiecznej
P
k=4π*r
2
P
k=4π*(7
√3−12)*S
14 gru 17:07
Blue: no to ja to inaczej liczyłam
14 gru 23:10