sinx
Metis: Monotoniczność i ekstrema lokalne sin2x+sinx, x∊<0,π>.
Czy może mi ktoś to sztandarowo rozwiązać?
9 sty 21:22
piotr: jak się rozwiązuje sztandarowo?
9 sty 21:39
KKrzysiek: policz f'(x)
i f''(x)
9 sty 21:41
KKrzysiek: następnie pod cosx podstaw t, policz funkcję kwadratową
9 sty 21:44
KKrzysiek: 21:44 f'(x)=0
9 sty 21:46
Jack: https://matematykaszkolna.pl/forum/341539.html ?
f(x) = sin
2x + sinx
f'(x) = 2sinxcosx + cosx = cosx(2sinx + 1)
f ' (x) > 0
cosx(2sinx + 1) > 0
1) cosx> 0 i 2sinx+1 > 0 lub 2) cosx < 0 i 2sinx+1 < 0
Ad. 1)
| | π | |
cosx > 0 dla x ∊ <0; |
| ) (z wykresu cosinusa) |
| | 2 | |
| | 1 | |
2sinx+1 > 0 −−−> sinx > − |
| dla x ∊ <0;π> bo dla zadanego przedzialu sinx≥0, zatem |
| | 2 | |
wiekszy od −1/2
| | π | |
czesc wspolna to x ∊ <0; |
| ) |
| | 2 | |
Ad. 2)
analogicznie.
9 sty 21:47
zef: Po co f''(x) ?
9 sty 21:48
Aga: f'(x)= 2sinx*cosx + cosx = cosx(2sinx + 1)
f'(x)=0 ⇔ cosx(2sinx+1)=0
cosx=0 2sinx=−1
x=π/2 sinx= −1/2
9 sty 21:48
Jack: zef, mozna albo f''(x) albo narysowac wykres i odczytac czy zmienia znak przy ekstremach.
9 sty 21:49
Mariusz:
2cos(x)sin(x)+cos(x)=0
cos(x)(2sin(x)+1)=0
9 sty 21:50
KKrzysiek: dobra, zapomnij o tym co napisałem, rozwiązałem inny przykład i wydawało mi się, że można
podstawić t....
@
9 sty 21:50
KKrzysiek: @zef
ekstrema możesz równie dobrze wyznaczyć w ten sposób:
1)dziedzina
2)f'(x)
3)f'(x)=0 − otrzymujesz punkty podejrzane o ekstremum
5)f''(x)=0
f''(x) > 0 , to jest minimum funkcji w tym punkcie,
f''(x) <0 , maks
9 sty 21:53
zef: A to tego nie wiedziałem, pochodne w szkole ciągle przede mną
9 sty 21:54
Mariusz:
zef jest taki warunek dostateczny istnienia ekstremum ale można się bez tego obyć
9 sty 21:54
Mariusz:
To pochodnych jeszcze nie przywrócili w liceum
Zdaje się że jesteś w klasie maturalnej
9 sty 21:56
Jack: sa pochodne w szkole
9 sty 21:57
zef: Dopiero co zaczęliśmy ten dział, jesteśmy baaaardzo w plecy z materiałem
9 sty 21:57
KKrzysiek: Pochodne i zespolone!
9 sty 21:57
KKrzysiek: chociaż zespolone to ja miałem, ale nie wiem jak w innych szkołach, także jest szansa, że się
mylę
9 sty 22:00
Jack: zespolonych nie ma
9 sty 22:22
Saizou :
bez pochodnych

f(x)=sin
2x+sinx dla x∊<0;π>
w zadanym przedziale sinus jest funkcją nieujemną i ciągłą, dlatego f
max=2 oraz f
min=0
10 sty 07:51