monotonicznosc
Metis: Znajdź przedziały monotoniczności f(x)= sinx+sin
2x , gdzie x∊<0,2π> .
f(x)= sinx+sin
2x
f'(x)=2sinx*cosx+cosx ⇔ cosx(2sinx+1)
f'(x)=0 ⇔ cosx(2sinx+1)=0
cosx=0 v 2sinx+1=0
f'(x)>0 ⇔ cosx(2sinx+1)>0
f'(x)<0 ⇔ cosx(2sinx+1)<0
do tego momentu jest

?
8 sty 22:39
Jack: po co Ci ekstrema do przedzialow monotonicznosci?
8 sty 22:52
Metis: W zadaniu są też ekstrema

Gorzej z rozwiązaniem tych nierówności
8 sty 22:54
Jack:
cosx = 0
dla x ∊ <0;2π>
8 sty 22:54
Jack:
co do nierownosci to rozpatrz mniejsze przedzialy
np.
| | π | | 3π | |
1) dla cosx ≥ 0 czyli dla x ∊ <0; |
| > U < |
| ;2π> |
| | 2 | | 2 | |
2) dla cosx < 0 czyli dla pozostalych x
8 sty 22:58
Metis: A sory, tam x∊<0,π> dlatego podałem tylko te rozwiazania
8 sty 22:59
Jack: no to tym latwiej
8 sty 22:59
Jack: ale to sinx = −1/2 nie ma rozwiazania w tym przedziale
8 sty 23:00
Metis: Nie będzie maxa z tego kolokwium
8 sty 23:03
Jack: a co, odbylo sie juz ?
8 sty 23:04
Metis: Odbędzie się 10, ale nie uwzględniłem tego, że nie pamiętam trygonometrii, a tablic nie będzie
8 sty 23:05
Jack: dasz rade !
8 sty 23:06
Benny: Wszystko da się wyprowadzić
8 sty 23:06
Metis: Benny 
w 45min to sobie mogę wyprowadzić ... wzór skróconego mnożenia
8 sty 23:06
Jack: no chyba pamietasz jak wyglada funkcja sinx, albo cosx ?
8 sty 23:07
Metis: No dobra, niby pamiętam, ale to nietrudny przykład, na kolosie będzie kilka a powinnienem to
robić z automatu jak 2+2 , wiesz o co chodzi
8 sty 23:08
Benny: No ja ostatnio nie miałem dostępu do internetu i zmuszony byłem wyprowadzić wzór na sumę
cosinusów
8 sty 23:08
Jack: Benny, wbij bys na chwile na gg?
8 sty 23:19
Mila:

cosx*(2sinx+1)>0 i x∊<0,2π>⇔
| | 1 | |
cosx>0 i sinx>− |
| ( narysuj wykresy i odczytuj) |
| | 2 | |
| | π | | 3π | | 7π | | 11π | |
x∊(0, |
| )∪( |
| ,2π) i x∊(0, |
| )∪( |
| ,2π)⇔ |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 6 | |
| | π | | 11π | |
x∊(0, |
| )∪( |
| ,2π) (czerwone przedziały na osi) |
| | 2 | | 6 | |
lub
| | 1 | |
cosx<0 i (2sinx+1)<0⇔sinx<− |
| |
| | 2 | |
| | π | | 3π | | 7π | | 11π | |
x∊( |
| , |
| ) i x∊( |
| , |
| )⇔ |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 7π | | 3π | |
x∊( |
| , |
| ) ( różowy przedział na osi) |
| | 6 | | 2 | |
8 sty 23:28
Metis: Dziękuje Milu, nie mam w tym biegłości
8 sty 23:30
Metis: I mogę dać sobie rekę uciąć, że na kolokwium trafię na wzór trygonometryczny, tak to zawsze
działa
8 sty 23:39
Jack: ja na moim kolokwium to mialem jakis lnx *cos tam, juz nie pamietam, i mialem wyznaczyc funkcje
odwrotna oraz monotonicznosc i ekstrema ;
8 sty 23:43