Równania wykładnicze
Delcik: Rozwiąż równanie:
| | 25 | |
( |
| )2x−1 = (0,4)3x−12 |
| | 4 | |
| | 1 | |
(0,5)x/x+1 = ( |
| ) 1/x+2 |
| | 64 | |
(
3√3)
x = 3
1/2x+1
2
x3−x2 = 32
x+1
Pomoże ktoś?
8 sty 14:40
Jerzy:
W każdym przykładzie doprawadź do potęg o tej samej podstawie.
8 sty 14:41
8 sty 14:42
Delcik: Wiem co trzeba zrobić. Aczkolwiek nie może mi wyjść poprawny wynik.
8 sty 14:44
Jerzy:
Pokaż jak liczysz.
8 sty 14:44
8 sty 14:47
Adamm: (0,4)
−4x+2=(0,4)
3x−12
−4x+2=3x−12
x=2
| | 1 | |
(0,5)x/(x+1)=( |
| )1/(x+2) |
| | 64 | |
x≠−1, x≠−2
| | 1 | | 1 | |
( |
| )x/(x+1)=( |
| )6/(x+2) |
| | 2 | | 2 | |
x/(x+1)=6/(x+2)
x(x+2)=6(x+1)
x
2−4x−6=0
x=2±
√10
8 sty 14:49
Janek191:
| | 5 | | 5 | |
(( |
| )2)2 x −1 = ( ( |
| )−1)3 x − 12 |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
( |
| )4 x − 2 = ( |
| )−3 x +12 |
| | 2 | | 2 | |
4 x − 2 = − 3 x + 12
7 x = 14
x = 2
====
8 sty 14:49
Delcik: | | 25 | | 2 | |
( |
| )2x−1 = ( |
| )3x−12 |
| | 4 | | 5 | |
| | 25 | | 2 | |
( |
| )2x−1 = ( |
| )−6x+24 |
| | 4 | | 5 | |
8x=25
A miało wyjść x=2 zdaje się
8 sty 14:51
Delcik: W drugim jest błąd w potędze.
to jest:
(0,5)x/x−1 = (1/64)1/x+2
8 sty 15:00
8 sty 15:05
Delcik: I to ma wyjść niby równanie sprzeczne
8 sty 15:12
8 sty 15:13
Delcik: no i mam x2−4x+6=0
delta wychodzi <0
I to jest dowód na równanie sprzeczne?
8 sty 15:14
zef: Tak
8 sty 15:16
Delcik: Dziękuję!

Pomoże mi ktoś jeszcze z resztą przykładów?
8 sty 15:19