NA PODSTAWIE WYKRESU FUNKCJI Y=CTGX
beti19: Witam
Na podstawie wykresu funkcji y=ctgx odpowiedz na pytania:
https://matematykaszkolna.pl/strona/429.html
a) podaj przedziały w których funkcja przyjmuje wartości dodatnie − czy chodzi o to ?
y>0 dla x należącego do R oprócz {kπ]
b] dla jakich x asymptoty wykresu tej funkcji przecinają oś x ?
| | 3π | | π | | π | |
c) podaj kilka miejsc zerowych funkcji np. x=− |
| , x = − |
| , x = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
5 sty 21:38
Janek191:

a) Nie
5 sty 21:41
beti19: to proszę o podpowiedz co będzie w a
5 sty 23:26
beti19: b dla x MINUS 2π dla x minus π dla x 0 dla x π + tak bedzie _____
5 sty 23:30
Janek191:
a) Patrz na wykres funkcji y = ctg x
| | π | |
y = ctg x > 0 dla x ∊ ( 0 + π k , |
| + π k ) , k − dowolna liczba całkowita |
| | 2 | |
6 sty 09:57
Janek191:
b) x = 0 + π k , gdzie k − dowolna liczba całkowita
Asymptoty, to pionowe proste o równaniu x = π* k
6 sty 10:00
Janek191:
c) ok
6 sty 10:01