0_0
jaa: dla jakich m podany układ jest sprz,oznaczony,nieozn.
takie szybkie pytanie, jak to policzyć np.
3x+my=1
mx+12y=2
jak to zrobić? co trzeba zrobić
2 sty 23:24
2 sty 23:30
jaa: nie qulko,NIE normalnymi sposobami
2 sty 23:31
Qulka: a jakimi?
2 sty 23:32
jaa: no wiesz,

takimi fajnymi , czyli
wyliczam x, y
2 sty 23:33
Qulka: drugie podzielić na 2 żeby były jedynki po =
wtedy gdy m/2=3 i m=6 to nieoznaczony
a gdy nie to oznaczony
2 sty 23:35
Qulka: no to wyliczyć z jednego x lub y wstawić do 2 i aby było rozwiązanie (oznaczone) to mianownik
≠0
2 sty 23:36
Qulka: przeczytałam, że szybko policzyć... zamiast szybkie pytanie, a policzyć długo
2 sty 23:38
jaa: a skąd ja mam wiedzieć co ty napsiałaś, no dobra zrobie te wyznaczniki
2 sty 23:38
Jack: ∞co jak gdzie kiedy i wgl o co chodzi ?

{3x+my = 1
{mx + 12y = 2
Chyba sie herbatki napije

Uklad nieoznaczony (inaczej mowiac, gdy pierwsze rownanie = drugie)
| | 3 | | 1 | |
wezmy najpierw |
| = |
| z tego mamy, ze m = 6 |
| | m | | 2 | |
| | m | | 1 | |
teraz to drugie : |
| = |
| z tego mamy, ze m = 6 |
| | 12 | | 2 | |
jako ze "m" jest to samo, to jest git, zatem jest nieoznaczony dla m = 6.
Uklad sprzeczny (gdy wspolczynniki przy niewiadomych sa rowne, natomiast po znaku rowna sie sa
rozne)
tzn. gdy
dla pozostalych "m" jest oznaczony.
2 sty 23:39
Jack: oczywiscie glupote napisalem przy sprzecznym.
| 3 | | m | |
| = |
| −−−> m2 = 36 −−> m = − 6 lub m = 6 |
| m | | 12 | |
| | 3 | | 6 | | 1 | | 1 | |
dla m = 6 mamy |
| = |
| = |
| (a mialo byc rozne od |
| ) |
| | 6 | | 12 | | 2 | | 2 | |
zatem jest sprzeczny dla m = − 6
dla pozostalych nieoznaczony.
2 sty 23:43
Qulka: bez wyznaczników
wstawiamy do 2
m−m
2y+36y=6
(36−m
2)y=6−m
| | 6−m | |
y= |
| i żeby istniał ten ułamek czyli było rozwiązanie czyli układ oznaczony to |
| | 36−m2 | |
mianownik ≠0
więc m
2−36≠0
gdy mianownik =0 to masz
(36−m
2)y=6−m wiec 0•y=6−m
i gdy 6−m=0 to nieoznaczony
a gdy 6−m ≠ 0 to sprzeczny
2 sty 23:47
Jack: na moj post nie patrz, namieszalem ze sam nie wiem o co chodzi.
2 sty 23:55
Jack: nah, jednak dobrze napisalem (czesciowo)
Uklad nieoznaczony dla m = 6 (do tego miejsca tam jest dobrze)
potem uklad sprzeczny dla m = − 6 bo
oraz uklad oznaczony dla pozostalych m, czyli dla m ∊ R \ {−6,6}
3 sty 00:00
jaa: yhy thx
3 sty 00:07
Jack: yw
3 sty 00:08