Oblicz cosinus kąta, jaki płaszczyzna przekroju tworzy z dolną podstawą granias
Andrzej:

Graniastosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź dolnej
podstawy i środki dwóch krawędzi górnej podstawy. Otrzymany przekrój ma pole równe a2. Oblicz
cosinus kąta, jaki płaszczyzna przekroju tworzy z dolną podstawą graniastosłupa.
Proszę o pomoc i objaśnienie rozwiązania. Rozwiązanie z
https://matematykaszkolna.pl/forum/320102.html nie satysfakcjonuje mnie.
Pozdrawiam
2 sty 20:00
Jack: tu nie ma nic co by bylo nie jasne...
2 sty 20:05
Andrzej: Rozumiem Pana "wyrozumiałość", ale byłbym wdzięczny mimo wszystko za wprowadzenie jakiejkolwiek
symboliki choćby z rozwiązania podlinkowanego i wyjaśnienie co z czego się bierze, gdyż
geometria nie należy do mojej dziedziny i po prostu nie mogę sobie wyobrazić tego.
2 sty 20:14
Jack:
| | 1 | |
1. Liczymy pole tego przekroju ze wzoru na trapez (P = |
| (a+b) * h), |
| | 2 | |
gdzie a to krawedz podstawy, h to wysokosc trapezu.
Wiemy, ze ta plaszczyzna przechodzi przez " środki dwóch krawędzi górnej podstawy"
| | 1 | |
a to oznacza, ze gorna podstawa trapezu = |
| dolnej (gdyz w podstawie mamy trojkat |
| | 2 | |
rownoboczny)
| | 1 | |
Oznaczamy dolna krawedz podstawy jako "a". Wtedy gorna = |
| a |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
zatem pole trapezu (czyli tej plaszczyzny) − ze wzoru = |
| * (a + |
| a) * h |
| | 2 | | 2 | |
Z polecenia wiemy, ze pole tej plaszczyzny = a
2, zatem przyrownujemy je do siebie
| 1 | | 1 | |
| * (a + |
| a) * h = a2 /*2 |
| 2 | | 2 | |
3ah = 4a
2 / : a (mozemy podzielic, bo podstawa na pewno nie ma dlugosci zero)
3h = 4a
| | x | |
No i liczymy cosinus. Na moim rysunku to jest cos α = |
| |
| | h | |
h − > znamy
potrzebujemy jeszcze x.
Jak go znalezc ? Patrz zielony trojkat na rysunku.
Wiemy, ze dokladnie na srodku krawedzi jest ta plaszczyzna.
wiec potrzebujemy znalezc "h
2" (do cosinusa)
| | a√3 | |
h1 + h2 to wysokosc trojkata rownobocznego czyli |
| |
| | 2 | |
z Podobienstwa trojkatow ABC i ADE (z cechy kat−kat−kat)
| | a2√3 | |
a * h1 = |
| (wynika to z mnozenia "na skos") teraz dzielimy przez a |
| | 4 | |
My potrzebujemy h
2 , a nie h
1, zatem
| | a√3 | | a√3 | | a√3 | | a√3 | |
h2 = |
| − h1 = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
Teraz juz wszystko mamy, gdyz
| | x | | h1 | | | | a√3 | | 3 | | 3√3 | |
cos α = |
| = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | h | | h | | | | 4 | | 4a | | 16 | |
(Z tym fragmentem to faktycznie kolega skrocil)
2 sty 20:47
Andrzej: Dziękuję ślicznie, właśnie nie byłem pewny co do kąta oraz skąd wzięło się h1. Teraz wszystko
jasne. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
2 sty 20:52
2 sty 20:52
Jack: chociaz z drugiej strony...
skoro to sa srodki krawedzi trojkata rownobocznego
| | 1 | | a√3 | | a√3 | |
to polowa wysokosci to jest |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
to chyba nie potrzebnie liczylem.
2 sty 20:54