matematykaszkolna.pl
Oblicz cosinus kąta, jaki płaszczyzna przekroju tworzy z dolną podstawą granias Andrzej: rysunekGraniastosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź dolnej podstawy i środki dwóch krawędzi górnej podstawy. Otrzymany przekrój ma pole równe a2. Oblicz cosinus kąta, jaki płaszczyzna przekroju tworzy z dolną podstawą graniastosłupa. Proszę o pomoc i objaśnienie rozwiązania. Rozwiązanie z https://matematykaszkolna.pl/forum/320102.html nie satysfakcjonuje mnie. Pozdrawiam
2 sty 20:00
Jack: tu nie ma nic co by bylo nie jasne...
2 sty 20:05
Andrzej: Rozumiem Pana "wyrozumiałość", ale byłbym wdzięczny mimo wszystko za wprowadzenie jakiejkolwiek symboliki choćby z rozwiązania podlinkowanego i wyjaśnienie co z czego się bierze, gdyż geometria nie należy do mojej dziedziny i po prostu nie mogę sobie wyobrazić tego.
2 sty 20:14
Jack: rysunek
 1 
1. Liczymy pole tego przekroju ze wzoru na trapez (P =

(a+b) * h),
 2 
gdzie a to krawedz podstawy, h to wysokosc trapezu. Wiemy, ze ta plaszczyzna przechodzi przez " środki dwóch krawędzi górnej podstawy"
 1 
a to oznacza, ze gorna podstawa trapezu =

dolnej (gdyz w podstawie mamy trojkat
 2 
rownoboczny)
 1 
Oznaczamy dolna krawedz podstawy jako "a". Wtedy gorna =

a
 2 
 1 1 
zatem pole trapezu (czyli tej plaszczyzny) − ze wzoru =

* (a +

a) * h
 2 2 
Z polecenia wiemy, ze pole tej plaszczyzny = a2, zatem przyrownujemy je do siebie
1 1 

* (a +

a) * h = a2 /*2
2 2 
3 

a * h = 2a2 / * 2
2 
3ah = 4a2 / : a (mozemy podzielic, bo podstawa na pewno nie ma dlugosci zero) 3h = 4a
 4 
h =

a
 3 
 x 
No i liczymy cosinus. Na moim rysunku to jest cos α =

h 
h − > znamy potrzebujemy jeszcze x. Jak go znalezc ? Patrz zielony trojkat na rysunku. Wiemy, ze dokladnie na srodku krawedzi jest ta plaszczyzna. wiec potrzebujemy znalezc "h2" (do cosinusa)
 a3 
h1 + h2 to wysokosc trojkata rownobocznego czyli

2 
z Podobienstwa trojkatow ABC i ADE (z cechy kat−kat−kat)
|AB| |AD| 

=

|AC| |AE| 
h1 
a3 

2 

=

a 

2 
 a 
 a23 
a * h1 =

(wynika to z mnozenia "na skos") teraz dzielimy przez a
 4 
 a3 
h1 =

4 
My potrzebujemy h2 , a nie h1, zatem
 a3 a3 a3 a3 
h2 =

− h1 =

=

2 2 4 4 
Teraz juz wszystko mamy, gdyz
 x h1 
a3 

4 
 a3 3 33 
cos α =

=

=

=

*

=

h h 
 4 

a
 3 
 4 4a 16 
(Z tym fragmentem to faktycznie kolega skrocil)
2 sty 20:47
Andrzej: Dziękuję ślicznie, właśnie nie byłem pewny co do kąta oraz skąd wzięło się h1. Teraz wszystko jasne. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
2 sty 20:52
2 sty 20:52
Jack: chociaz z drugiej strony... skoro to sa srodki krawedzi trojkata rownobocznego
 1 a3 a3 
to polowa wysokosci to jest

*

=

2 2 4 
to chyba nie potrzebnie liczylem.
2 sty 20:54