Graniastosłup prawidłowy trójkątny
graniastoslupx3: Graniastosłup prawidłowy trójkątny o kr. podstawy a, przecięto plaszczyzna przechodząca
przez krawędź dolnej podstawy i środki dwóch krawędzi górnej podstawy.
Otrzymany przekrój ma pole równe a2. Oblicz cos kata jaki płaszczyzna przekroju tworzy
z dolna podstawa graniastosłupa.
2 sty 20:03
Mila:
Oblicz teraz sama.
2 sty 20:37
graniastoslupx3: | | (a*√3)/4 | | 3*√3 | |
cos a = |
| =(a*√3)/4* (3/4a)= |
| |
| | 4/3a | | 16 | |
2 sty 21:24
Mila:
Trochę niedobry zapis,
a jeśli piszesz ułamek za pomocą znaku: / , to mianownik (4a) trzeba pisać w nawiasie
2 sty 21:41