matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż, że
kuń:
W kwadrat ABCD o boku 2 wpisano trójkąt równoramienny AEF tak, że wierzchołek E leży na boku BC, a wierzchołek F − na boku CD oraz |AF|=|EF|. Niech x=|BE|. Wykaż, że funkcja:
1
P(x)=2−
x(x−2)
2
opisuje pole trójkąta AEF dla x∊<0;2>.
8
1 sty 23:20
Jack:
https://matematykaszkolna.pl/forum/265814.html
https://www.matematyka.pl/198104.htm?hilit=Bok%20kwadratu%20ABCD%20ma%20d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87%201
1 sty 23:37