Trójkąt wpisany w kwadrat - udowodnienie.
humbak: W kwadrat ABCD o boku 2 wpisano trójkąt równoramienny AEF tak, że wierzchołek E leży na boku
BC, a wierzchołek F− na boku CD oraz |AF|=|EF|. Niech x=|BE|. Wykaż, że funkcja
| | 1 | |
P(x)=2− |
| x(x−2)2 opisuje pole trójkąta AEF dla x∊<0,2>. |
| | 8 | |
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
15 lis 14:18
Tadeusz:
15 lis 14:42
Tadeusz:
Policz pole ΔAEF jako różnicę pola kwadratu i pól ΔADF, ΔCEF i ΔABE
15 lis 14:45
:): Mógłby ktoś to rozwiązać, albo chociaż napisać jakieś wyjściowe równanie, bo nie moge tych pól
obliczyć...
29 sty 20:25
kreskaNWJ:
|CE|=2−x
|CF|=2−a
Skorzystaj teraz z Pitagorasa i masz a
2+4=(2−a)
2+(2−x)
2 (bo |AF|=|EF|)
Wyliczasz sobie a w zależności od x no i możesz już obliczyć wszystkie pola od x.
Dalej już powinieneś sobie poradzić
| | −x2+4x+4 | |
a powinno wyjść |
| |
| | 4 | |
11 lut 19:30