zadanie
Michał05: Zd31 Niech x oznacza długość ramienia trójkąta równoramiennego,którego podstawa ma długość
18.Długość ramienia tego trójkąta jest mniejsza od długości podstawy.Funkcja f
przyporządkowuje zmiennej x obwód tego trójkąta.Wyznacz wzór,dziedzinę i zbiór wartości
funkcji f.
1 sty 21:22
Jack:
f(x) = 2x + 18
Df : x ∊ (0;18)
f(0) = 18
f(18) = 36 + 18 = 54
Zw = (18;54)
PS
Nie wiem czy dobrze zrozumialem to zadanie...
1 sty 21:36
1 sty 21:42
Jack: fakt...
z nierownosci trojkata
x+x > 18
2x > 18
x > 9
1 sty 21:50
Michał05: Dziękuję
1 sty 22:15