Wyznacz wzór, dziedzinę i zbiór wartości
Lila: Niech x oznacza dlugość ramienia trójkąta równoramiennego, którego podstawa ma długość 18.
Długość ramienia tego trójkąta jest mniejsza od długości podstawy. Funkcja f przyporządkowuje
zmiennej x obwód tego trójkąta. Wyznacz wzór, dziedzinę i zbiór wartości funkcji f.
Wyznaczyłam wzór funkcji f : f(x)=2x+18
ale jak wyznaczyć dziedzinę i zbiór wartości ?
4 maj 21:39
Janek191:
f(x) = 2 x + 18
9 < x < 18
Df = ( 9 , 18)
==========
ZW = ( 36, 54)
===========
4 maj 21:45