cosx | ||
Mógłby ktoś mi pomóc obliczyć pochodną funkcji f(x)= | ? Utonąłem w | |
sin2x(cosx−sinx) |
−sinx*sin2x(cosx−sinx) − cosx[2sinxcosx(cosx−sinx) + sin2x(−sinx − cosx)] | ||
f'(x) = | ||
M2 |
cos(x) | cos(x)(cos(x)+sin(x))) | ||
= | |||
sin2(x)(cos(x)−sin(x)) | sin2(x)(cos2(x)−sin2(x)) |
cos2(x)+cos(x)sin(x) | 2cos2(x)+2cos(x)sin(x) | ||
= | |||
sin2(x)cos(2x) | 2sin2(x)cos(2x) |
1+cos(2x)+sin(2x) | |
(1−cos(2x))cos(2x) |
1+cos(2x) | sin(2x) | ||
+ | |||
(1−cos(2x))cos(2x) | (1−cos(2x))cos(2x) |
1−cos(2x)+2cos(2x) | |
+ | |
(1−cos(2x))cos(2x) |
sin(2x)(1−cos(2x))+sin(2x)cos(2x) | |
(1−cos(2x))cos(2x) |
1 | 2 | sin(2x) | sin(2x) | ||||
+ | + | + | |||||
cos(2x) | 1−cos(2x) | cos(2x) | 1−cos(2x) |
1+sin(2x) | 2+sin(2x) | ||
+ | |||
cos(2x) | 1−cos(2x) |
1+sin(2x) | 2cos(2x) | 2sin(2x)(1+sin(2x)) | ||||
( | )'= | − | ||||
cos(2x) | cos(2x) | cos2(2x) |
2+sin(2x) | 2cos(2x) | 2sin(2x)(2+sin(2x)) | ||||
( | )'= | + | ||||
1−cos(2x) | 1−cos(2x) | (1−cos(2x))2 |
eix+e−ix | ||
cos(x)= | ||
2 |
eix−e−ix | ||
sin(x)= | ||
2i |
cos x | (cos x − sin x) + sin x | ||
= | |||
sin2 x (cos x − sin x) | sin2 x (cos x − sin x) |
1 | 1 | |||
= | + | |||
sin2 x | sin x (cos x − sin x) |
1 | 1 | |||
( | + | )' | ||
sin2 x | sin x (cos x − sin x) |
2 cos x | cos2 x − sin2 x + 2 sin x cos x | |||
= − | − | |||
sin3 x | sin2 x (cos x − sin x)2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |