algebra
kama: oblicz wartość wyrażenia dla x= −
2√3
myslałam że na dole jest wzór skróconego mnożenia,(a−b)(a+b) ale jednak nie, jak to uprościć
zanim podstawię ?
31 gru 12:44
kama: może do kwadratu podnieść ?
31 gru 12:45
Janek191:
Sprowadź do wspólnego mianownika i dodaj
31 gru 12:55
kama: tez tak robilam ale wychodzi mi niestety zle
31 gru 13:02
kama: stoję juz nad pierwszym licznikiem (x+1)(x− √{x2}−x} jak to dziadostwo rozłożyć i wymnożyć
31 gru 13:04
kama: ze nie wspomnę o mianowniku on mnie najbardzie martwi
31 gru 13:05
5-latek: x2−x√x2−x+x−√x2−x
31 gru 13:07
Janek191:
mianownik:
(x + √x2 + x)*(x − √x2 − x) = x2 − x √x2 − x + x √x2 + x +√(x2 +x)*(x2 − x) =
= x2 − x √x2 − x + x √x2 + x +√x4 − x2 =
= x2 − x √x2 − x + x √x2 + x + x √x2 − 1
31 gru 13:12
kama: zgadza się tez tak miałam ale co z tego kiedy właśnie w tym momencie stoję i
nie wiem jak zredukować dokładnie ten fragment na podstawianie za wcześnie
nie można przecież zredukować drugiego i trzeciego czynnika bo mają inne znaki pod
pierwiastkiem
31 gru 13:20
kama: dokladnie o te czynniki mi chodzi tego nie można zredukować −x√x2−x + x√x2+x
31 gru 13:23
kama: pomózcie bo nic mi dalej nie wychodzi
31 gru 14:19
5-latek: −x√x2−x+x√x2+x)= x√x2+x−x√x2−x= x(√x2+x−√x2−x)
31 gru 16:17
5-latek: Za dlugo bawisz sie z tym zadaniem
Sprobuj zrobic tak
| x+1 | | x−√x2+x | |
| * |
| = wmianowniku masz wzor skroconego mnozenia |
| x+√x2+x | | x−√x2+x | |
| | x−1 | | x+√x2−x | |
i takze |
| * |
| = i |
| | x−√x2−x | | x+√x2−x | |
Potem ba wyrazenia do wspolnego mianownika
31 gru 17:44
Mila:
[P[Kama] usuwam niewymierność w pierwszym ułamku, potem w drugim,
| (x+1)*(x−√x2+x) | | (x−1)*(x+√x2−x) | |
| + |
| = |
| −x | | x | |
| | (x+1)*(−x+√x2+x) | | (x−1)*(x+√x2−x) | |
= |
| + |
| = |
| | x | | x | |
Następnie zapisz na jednej kresce ułamkowej coś tam się zredukuje
31 gru 17:47
Mulder: | x + 1 | | x − 1 | |
| + |
| |
| x + √x2 + x | | x − √x2 − x | |
Pierwszy ułamek możemy przedstawić tak (rozszerzając go):
| x + 1 | | x − √x2 + x | |
| * |
| = U{x2 − x √x2 + x + x − √x2 |
| x + √x2 + x | | x − √x2 + x | |
| | x2 + x − √x2 + x(x + 1) | |
+ x}{x2 − (x2 + x)} = |
| = U{x (x + 1) −(x + 1) √x2 + |
| | −x | |
| | (x + 1)(x − √x2 + x) | |
x}{−x} = |
| |
| | −x | |
Drugi ułamek można przedstawić tak:
| x − 1 | | x + √x2 − x | |
| * |
| = U{x2+x √x2−x−x− √x2−x}{x |
| x − √x2 − x | | x + √x2 − x | |
| | x2 − x + √x2 − x (x − 1) | | x (x − 1) + √x2 − x (x − 1) | |
− (x2 − x)} = |
| = |
| = |
| | x | | x | |
| | (x − 1)(x + √x2 − x) | | (1 − x)(x + √x2 − x) | |
|
| = |
| |
| | x | | −x | |
Ponieważ mamy wspólny mianownik, możemy dodać liczniki.
(x + 1)(x −
√x2 + x) + (1 − x) (x +
√x2 − x) = −x
√x2 + x − x
√x2 − x + 2 x +
√x2
− x −
√x2 + x = 2 x −
√x2 + x (x + 1) +
√x2 − x (1 − x) = 2 x −
√x[
√x + 1 (x + 1)
−
√x − 1 (1 − x)]
√x2 − x =
√x (x − 1) =
√x √x − 1
Próba podstawienia:
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 √3 | | 4 + 2 √3 | |
√x2 − x = √ |
| + |
| = √ |
| + |
| = √ |
| = √U{2 |
| | 3 | | √3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
(2 +
√3)}{3}
Powyższa próba pokazuje, że w takim stanie licznika podstawienie wartości niczego nie
upraszcza.
Kolejna próba:
Tym razem jest jeszcze gorzej, gdyż pod dużym pierwiastkiem otrzymamy liczbę ujemną.
Jak dodać te dwa ułamki, żeby coś się uprościło?
31 gru 23:19
kama: Dziękuję wam za odzew. Przejrzałam wszystkie wasze sugestie, ale nadal jest źle, po
podstawieniu
powinno wyjść 1 tak jest w odpowiedzi.
Mam pytanie do 5−latek jaki wzór skróconego mnożenia w mianowniku widzisz.
Ja pisałam w swoim pierwszym poście, że "myślałam" o tym wzorze (a+b)(a−b)=a2−b2 , ale tam
pod pierwiastkiem są inne znaki w jednym jest x2−x a w drugim x2+x więc nie można wzoru
skróconego mnożenia zastosować.
Mila w jaki sposób usunęłaś tę niewymierność ?
Mogę prosić o wzór bo ja wciąż trzymam się wersji
(a+b)(a−b)=a2−b2 i to chyba mój błąd bo jest
mówię o mianowniku:
(x+ √x2+x ) (x− √x2−x) czyli:
(a+ b) ( a− i to nie może być "b" bo jest minus x)
nie wiem czy zrozumieliście jak ja widzę ten wzór
Mila czy możesz wytłumaczyć jak wiec usunęłaś tę niewymierność ?
1 sty 12:42
5-latek: Jiz piszse
w 1 wyrazenieniu bedzie a=b i b= p{x2+x)
wiec bedzie tak po wymnozeniu x2−(√x2+x)2= x2−(x2+x)= x2−x2−x= −x ( w mianowniku
Tak samo bedzie w 2 wyrazeniiu
a=x i b= √x2−x
wiec po wymnozeniu w mianowniku bedzie x2−(p{x2−x)2= x2−(x2−x)= x2−x2+x= x
1 sty 15:30
5-latek: w 1 wyrazeniu bedzie a=x itd
1 sty 15:33
Li:
| | 2√3 | |
Podstawiam x=− |
| do pierwszego ułamka |
| | 3 | |
| | −2√3+3 | |
= |
| = |
| | −2√3+3*√(4+2√3)3 | |
| | −2√3+3 | |
= |
| = |
| | −2√3+3*√(1+√3)23 | |
| | −2√3+3 | | √3 | |
= |
| * |
| = |
| | −2√3+3*(1+√3)√3 | | √3 | |
| | −6+3√3 | | −6+3√3 | | 3√3+3 | | −√3+1 | |
= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | −6+3*(1+√3) | | 3√3−3 | | 3√3+3 | | 2 | |
To samo zrób w drugim ułamku , otrzymasz
| | 2 | | −√3+1 | | √3+1 | |
w(− |
| )= |
| + |
| =1 |
| | √3 | | 2 | | 2 | |
=====================
1 sty 16:37
1 sty 17:25
Adamm: 1+√3>0, na jedno wychodzi
1 sty 17:27
Li:
|1+√3|=1+√3
1 sty 17:38
Mulder: Li dlaczego w pierwszym wyrażeniu, w mianowniku, pod pierwiastkiem masz plus, skoro dodajemy
liczbę ujemną?
5 sty 17:42
tuz: no właśnie ?
5 sty 19:10
Mila:
| | −2√3+3 | | −2√3+3 | |
= |
| = |
| = |
| | −2√3+3*√4−2√33 | | −2√3+3*√(1−√3)23 | |
| | −2√3+3 | | √3 | |
= |
| * |
| = |
| | −2√3+3*|1−√3|√3 | | √3 | |
| | −6+3√3 | | −6+3√3 | | −2+√3 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | −6+3(√3−1) | | −9+3√3 | | −3+√3 | |
| | −2√3−3 | | √3 | | −6−3√3 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| | −2√3−3√1+√3)23 | | √3 | | −9−3√3 | |
=========
| | −2+√3 | | 2+√3 | |
W= |
| + |
| = |
| | −3+√3 | | 3+√3 | |
| | (−2+√3)*(3+√3)+(2+√3)*(−3+√3) | | −6 | |
= |
| = |
| =1 |
| | 3−9 | | −6 | |
5 sty 23:47
Mulder: Drugi ułamek rozpisuję w następujący sposób:
| −2 √33 − 1 | |
| = |
| −2 √33 − √43 + 2 √33 | |
| | −2 √33 − 1 | | 3 | |
= |
| * |
| = |
| | −2 √33 − √4 + 2 √33 | | 3 | |
| | −2 √3 − 3 | |
= |
| = |
| | −2 √3 − 3 √1 + 2 √3 + 33 | |
| | −2 √3 − 3 | |
= |
| = |
| | −2 √3 − 3 √(1 + √3)23 | |
| | −2 √3 − 3 | | √3 | |
= |
| * |
| = |
| | −2 √3 − 3 * 1 + √3√3 | | √3 | |
| | −2 * 3 − 3 √3 | |
= |
| = |
| | −2 * 3 − 3 (1 + √3) | |
| | −6 − 3 √3 | |
= |
| = |
| | −6 − 3 − 3 √3 | |
| | 2 + √3 | | 3 − √3 | |
= |
| * |
| = |
| | 3 + √3 | | 3 − √3 | |
| | 6 − 2 √3 + 3 √3 − 3 | | 3 + √3 | |
= |
| = |
| |
| | 9 − 3 | | 6 | |
W którym miejscu popełniam błąd?
10 sty 17:58