help
Makato ♡: Najmniejsza wartosc funkcji f (x)=2 (x−5)2+6 osiagana w przedziale <2,4> jest liczba
A)0
B) 6
C)8
D) 24
Prosze o obliczenia
30 gru 16:45
Adamm: wierzchołek funkcji kwadratowej mamy dla x=5, nie należy on do przedziału
skoro dla x=5 mamy wierzchołek to na przedziale (−∞;5> funkcja maleje (współczynnik przy
najwyżej potędze jest dodatni), zatem najmniejsza wartość to f(4)
30 gru 16:49
Makato ♡: Nie rozumiem
30 gru 16:50
30 gru 16:53
Makato ♡: To odppwiedz jest ktora?
30 gru 17:10
Adamm: policz sobie, nie będę za ciebie wszystkiego robił
30 gru 17:11
Makato ♡: Prosze pomoz
30 gru 17:14
Adamm: podstaw 4 pod x dla f(x)=2(x−5)2+6
to jest twoja pomoc
jak nie umiesz liczyć to masz kalkulator
30 gru 17:16
+++:

f(4)=8
Odp C)
30 gru 17:46