Oblicz całkę nieoznaczoną
MaTTe: Oblicz całkę nieoznaczoną:
a) ∫
√x2+4x dx
Z podstawienia Eulera otrzymałem, że:
Ale nie wiem co z tym dalej zrobić. Mógłby to ktoś do końca rozpisać?
29 gru 21:11
Jack: podstawienie
√x2+4x = t − x
x
2 + 4x = t
2 − 2tx + x
2
2tx +4x = t
2
x(2t+4) = t
2
| | 2t(4+2t) − 2t2 | | 2t2 + 8t | |
dx = |
| dt = |
| dt |
| | (4+2t)2 | | (4+2t)2 | |
| | t2 | | 4t + 2t2 − t2 | | t2 + 4t | |
√x2+4x = t − |
| = |
| = |
| |
| | 4+2t | | 4+2t | | 4+2t | |
no i teraz calkujemy.
| | t2 + 4t | | 2t2 + 8t | |
∫ |
| * |
| dt |
| | 4+2t | | (4+2t)2 | |
29 gru 21:23
jc:
x = t + 1/t − 2
x2+4x = (t−1/t)2
∫ = ∫(t−1/t)(1−1/t2) dt = t2/2 −2 ln t − t−2 /2
t2 − (2+x)t + 1 = 0
t = ( 2+x +√x2+4x )/2
29 gru 22:27
MaTTe: Jack, podstawienie zrobiłem już sam. Mam problem właśnie z dalszą częścią całkowania.
29 gru 23:43
jc: MaTTe, masz policzoną całkę (trzecia linia). Wstaw tylko t wyznaczone w ostatniej linii
w miejsce x.
30 gru 00:08
jc:
Wynik po podstawieniu:
( 2+x +√x2+4x )2 /8 − 2 ln ( 2+x +√x2+4x ) − 2 / ( 2+x +√x2+4x )2
30 gru 00:13
Jack: jc
skad pomysl na takie podstawienie?
30 gru 10:07
jc: Staramy się pozbyć pierwiastka.
Wzór skróconego mnożenia daje nam równość
(t + 1/t)2 − 4 = (t−1/t)2
x2+4x=(x+2)2−4
x+2 =t+1/t
30 gru 10:27
Jack: no prosze... a to ciekawe
30 gru 10:39
30 gru 10:42
jc: Liczyłbym tak, jak w zacytowanej odpowiedzi na forum
(gdybym potrzebował dla siebie, poprosiłbym komputer o odpowiedź;
komputer to na prawdę świetne narzędzie).
−−−−−
Jak pozbyć się pierwiastka?
Masz trzy przypadk (po sprowadzeniu do postaci kanonicznej):
x2 + 1, x2 − 1, 1 − x2
Masz wzory, które podpowiadają podstawienie
sh2 u + 1 = ch2 u, ch2 u − 1 = sh2 u, 1 − sin2 u = cos2 u
Możesz do tego dodać 1+tg2 u = 1/cos2 u.
W każdym wypadku możesz podstawiać funkcje wymierne (kolejno):
x=(1/2) (t −1/t), x=(1/2)(t+1/t), x = 2t / (1+t2)
Wszystkie podstawienia wymierne (jak również to, które sam zastosowałeś)
mają proste źródło geometryczne (znane od czasów Pitagorasa).
Ja jednak wolę patrzyć na to, jak na zastosowanie wzoru na kwadrat sumy.
30 gru 10:58
Jack: czytam i niby rozumiem, ale nie wiem jak to zastosowac.
co do hiperbolicznych to poki co srednio umiem je wykorzystac, wiec wolalbym np. jedynke tryg.
cos
2 u = 1 − sin
2 u
jednak jak to wykorzystac w ∫
√x2+a2dx?
x
2+a
2 = (x+a)
2 − 2ax
| | 1 | | | |
podstawienie x+a = t − |
| ani x+a = t − |
| |
| | t | | t | |
chyba nam duzo nie pomoze?
30 gru 11:10
jc: Od razu masz postać kanoniczną.
Możesz podstawić x = a sh u lub x = (a/2) (t − 1/t).
30 gru 11:20
jc: Jak chcesz funkcje podstawiać funkcje trygonometryczne,
to możesz podstawić x=a tg u.
| | d sin u | | ds | |
∫ = a ∫ 1/cos3 u du = a ∫ |
| = a ∫ |
| |
| | (1−sin2 u)2 | | (1−s2)2 | |
Zwróć uwagę, że te dwa kolejne podstawienia podpowiadają jedno podstawienie
wymierne. Jakie?
30 gru 11:26
Jack: Wymiernych jeszcze nie ogarnialem ze tak powiem...
Teraz musze leciec ale na pewno wroce jeszcze dzisiaj do tematu.
Interesuje mnie raczej podstawenie 11:20 numer dwa.
30 gru 11:36
MaTTe: jc, ciężko byłoby wpaść na takie podstawienia.
| | t2+4t | | 2t2+8t | |
Mógłbyś przedstawić pełne rozwiązanie całki ∫ |
| * |
| dt? |
| | 4+2t | | (4+2t)2 | |
Z tego co się orientuję trzeba tutaj zastosować rozkład na ułamki proste.
30 gru 12:03
Adamm: | | 1 | | (t2+4t)2−t(2+t)3 | | 1 | | 2t3+4t2−8t | |
= |
| ∫ |
| +t dt = |
| ∫ |
| +t dt = |
| | 4 | | (2+t)3 | | 4 | | (2+t)3 | |
| | 1 | | −8t2−32t−16 | |
= |
| ∫ |
| +2+t dt |
| | 4 | | (2+t)3 | |
| −8t2−32t−16 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (2+t)3 | | 2+t | | (2+t)2 | | (2+t)3 | |
−8t
2−32t−16=At
2+4At+4A+Bt+2B+C
A=−8
4A+B=−32, B=0
−32+C=−16, C=16
| 1 | | −8t2−32t−16 | | 1 | | −8 | | 16 | |
| ∫ |
| +2+t dt= |
| ∫ |
| + |
| +2+t dt= |
| 4 | | (2+t)3 | | 4 | | 2+t | | (2+t)3 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| (−8ln(2+t)−8 |
| +2t+t2/2)+c = |
| | 4 | | (2+t)2 | |
| | 2 | | x+√x2+4x | | (x+√x2+4x)2 | |
= −2ln|2+x+√x2+4x|− |
| + |
| + |
| +c |
| | (2+x+√x2+4x)2 | | 2 | | 8 | |
30 gru 14:34
jc: Tyle pracy, a można było tak, jak pokazałem o 22:27. Całka do policzenia w pamięci.
| | 1 | | 1 | | t2 | | 1 | |
∫ = ∫(t− |
| )(1− |
| ) dt = |
| −2 ln t − |
| |
| | t | | t2 | | 2 | | 2t2 | |
30 gru 15:17
Jack: jc
skad wiesz ze
| | 1 | | 1 | |
∫(t− |
| )(1− |
| ) dt = ... ? |
| | t | | t2 | |
Nie trzeba tego najpierw wymnozyc?
30 gru 16:55
azeta: to proste mnożenie, więc jc napisał, że do policzenia w pamięci
30 gru 16:58
Jack: dla niego to wszystko w pamieci , wystarczy sobie wyobrazic

ja takiej glowy nie mam
30 gru 17:04
jc: Jack, masz rację, ale można to zrobić w pamięci.
30 gru 17:05
Jack: ok
to mam pytanie do postu 11:20
x = (a/2) (t − 1/t) <−−skad takie podstawienie?
30 gru 17:07
jc: Zapomniałem wcisnąć "wyślij" no i listy się rozminęły.
Są miejsca, gdzie nie polecam działań w pamięci. Tu może też lepiej było
dopisać wynik mnożenia.
30 gru 17:10
jc: Wzory skróconego mnożenia (kwadrat różnicy i kwadrat sumy).
(a−b)2 + 4ab = (a+b)2,
w szczególności
(t − 1/t)2 + 4 = (t + 1/t)2.
30 gru 17:13
Jack: znam te wzory.
ale tego nie widze
30 gru 17:25
Adamm: chcesz mieć (t−1/t)
2+4=(t+1/t)
2
więc podstawiasz żeby mieć tą postać pod
√x2+a2, musisz zlikwidować a
2 żeby mieć 4,
| | a | |
czyli podstawiasz x=(1−1/t) |
| , wtedy masz po prostu |
| | 2 | |
| | a | |
√(1−1/t)2(a2/4)+a2 = |
| √(t+1/t)2 |
| | 2 | |
nie wiem czy rozumiesz, to nie jest dobre tłumaczenie
30 gru 17:28
Adamm: tam zamiast (1−1/t) miało być (t−1/t)
30 gru 17:31
Jack: oki, dobra, widze to, ale to ciezko na to wpasc : D
30 gru 17:41
Mariusz:
Podstawienia Eulera też są trzy ale wystarczy zapamiętać dwa
Poza tym prowadzą do całki z funkcji wymiernej a tę już wiadomo jak liczyć
1.
Przypadek gdy a>0
Stosujemy podstawienie √ax2+bx+c=t−√ax
2.
Przypadek gdy a<0
Tutaj możesz założyć że b2−4ac>0
w przeciwnym wypadku trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem przyjmowałby
tylko wartości ujemne
Zapisujesz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej
i stosujesz podstawienie
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
Jest jeszcze jedno podstawienie które czasem może dawać całkę wymagającą mniej obliczeń
Stosujesz je gdy wyraz wolny trójmianu kwadratowego pod pierwiastkiem jest dodatni
√ax2+bx+c=xt+√c
Jack poczytaj o geometrycznej interpretacji tych podstawień np u Fichtenholza
(oryginał po rosyjsku) to może się dowiesz skąd te podstawienia się wzięły
Fichtenholz po całkowaniu funkcji wymiernej przechodzi do całkowania różniczki dwumiennej
i podstawień Eulera
W oryginalnej wersji masz to na stronie 59.
31 gru 02:24
Jack: No tak, ale podstawienia Eulera czasem sa naprawde dlugie, a z podstawienia tego co jc
zaproponowal jest duzo szybciej.
31 gru 10:03
jc: Wróciłbym do całki ∫
√1+x2 dx.
W jednym z wpisów zasugerowałem, że złożenie dwóch podstawień daje
podstawienie wymierne. Myliłem się. Ale i tak jest ciekawie.
dx = (1−s
2)
−3/2 ds
31 gru 10:48