całka nieoznaczona
Jack:
∫
√a2+x2dx
podpowiedzi od kolegi to :
| | a2+x2 | |
√a2+x2 zapisac jako |
| |
| | √a2+x2 | |
a nastepnie przez czesci.
Tylko ja tego jakos nie widze
22 gru 18:58
Adamm: x=a*tgα, α∊(−π/2;π/2)
22 gru 19:01
Mila:
| | a2 | | x | |
∫√a2+x2 dx=∫ |
| dx +∫x* |
| dx= |
| | √a2+x2 | | √a2+x2 | |
| | x | |
pierwsza z wzoru a druga przez części [x=u , dx=du , dv= |
| dx] |
| | √a2+x2 | |
i działaj
22 gru 19:02
Adamm: jeszcze masz taką metodę
| | a2+x2 | | 1 | |
∫ |
| dx = (bx+c)√a2+x2+A∫ |
| dx i różniczkujesz stronami |
| | √a2+x2 | | √a2+x2 | |
i wyznaczasz b, c, A
22 gru 19:04
ICSP: podstawienie x = ash(t) również powinno zadziałać.
22 gru 19:08
Jack: @Adamm, jeszcze rozniczkowac nie umiem.
@ICSP , nie znam funkcji odwrotnej do ashx ani nawet pochodnej, brzmi troche strasznie.
@Milu, dziekuje, sprobuje.
22 gru 19:12
Adamm: Jack, to całkować potrafisz ale różniczkować już nie? dziwne
chyba nie wiesz co znaczy różniczkować
22 gru 19:15
Adamm: arsh(x)=ln(x+√1+x2)
22 gru 19:16
Jack: myslalem ze miales na mysli takie rozniczkowanie jak jest w rownaniach rozniczkowych, a nie
zwykla pochodna.
22 gru 19:18
Adamm: yhm, to się nie zrozumieliśmy
22 gru 19:19
Mariusz:
Jack
Jak masz całki postaci ∫R(x,√ax2+bx+c)dx
to rozważasz dwa przypadki
1. a>0
W tym przypadku stosujesz podstawienie
√ax2+bx+c=t−√ax
2. a<0
W tym przypadku możesz założyć że b2−4ac>0 w przeciwnym przypadku
trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem przyjmowałby tylko wartości ujemne
Zapisujesz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej
i stosujesz podstawienie
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
23 gru 01:56
Mariusz:
Po podstawieniach które zaproponowałem dostaniesz całkę z funkcji wymiernej
a tę całkę liczyć umiesz ?
23 gru 02:03