W trójkącie ABC punkt D leży na boku AB w taki sposób, że AD=2 i BD=3.
matematyka moja pasja: W trójkącie ABC punkt D leży na boku AB w taki sposób, że AD=2 i BD=3.
Punkt E i F leży odpowiednio na bokach BC i AC. Wiedząc, że [ABC]=10 i pole trójkąta ABE
jest równe polu czworokąta DBEF, wyznacz pole trójkąta ABE.
29 gru 10:59
Rafal:

Niech X będzie punktem przecięcia prostych AE i DF. Z równości [ABE]=[DBEF] wynika, że
[ADX]=[EFX], a w szczególności [ADE]=[DEF]. Ponieważ trójkąty ADE i DEF mają wspólną podstawę
DE, więc wysokości opuszczone z wierzchołków A i F na prostą DE są jednakowej długości.
Oznacza to, że DE||AF, czyli też DE||AC.Z twierdzenia Talesa istnieje takie m, że |CE|=2m i
|EB|=3m. Rysując wysokości (na rysunku nie miałem już miejsca) łatwo zauważyć z podobieństwa
trójkątów prostokątnych, że wysokość opuszczona z wierzchołka E na prostą AB do wysokości
opuszczonej z wierzchołka C na tę samą prostą ma się jak 3:5, a zatem [ABE] : [ABC]=3:5, co
implikuje [ABE]=6.
29 gru 11:47
Kacper:
29 gru 13:04
Mila:
29 gru 23:02
tomek:
30 gru 16:44
30 gru 17:19
Kacper:
Ja to sobie bardziej zaznaczam jako ciekawe zadanko, a nie patrzę na rozwiązanie. Twoje pomysły
są bardzo ciekawe
30 gru 18:38
Mila:
Ja zauważam piękne rozwiązanie
30 gru 19:20