Wyznacz stosunek u{BM}{MC},
matematyka moja pasja: ABCD jest czworokątem wypukłym. Wyznacz stosunek BMMC, jeśli punkt M
jest w taki sposób położony na boku BC, że odcinek AM dzieli czworokąt na dwie figury
o równych polach.
29 gru 11:01
Rafal:

Niech S będzie środkiem odcinka CD.
Niech D' będzie odbiciem symetrycznym punktu A względem punktu S.
Czworokąt ACD'D to równoległobok (bo jego przekątne przecinają się w połowie), a zatem
[ASD]=[CSD'], w szczególności [AMCD]=[AMD'].
Równość [ABM]=[AMCD]=[AMD'] zachodzi wtedy i tylko wtedy, gdy |BM|=|MC|+|CD'|=|MC|+|AD|. (*)
Jednocześnie |BM|+|MC|=|BC| (**). Podejrzewam, że łącząc te dwie równości i rozwiązując prosty
układ równań, wyznaczymy |BM| i |MC| w zależności od |BC| i |AD| − to zakończy zadanie.
29 gru 12:48
Kacper:
29 gru 13:04
Rafal: Właśnie się zorientowałem, że to rozumowanie działa tylko, gdy ABCD jest trapezem. Sama idea
wydaje mi się dobra, ale wymaga zmodyfikowania. Może Mila coś wymyśli.
29 gru 15:00
matematyka moja pasja: Czy ktoś mi pomoże ?
1 sty 19:23
Kacper:
Zadania na konkurs?
1 sty 20:59
matematyka moja pasja: dokładnie
2 sty 10:41
Kacper:
No to trzeba samemu.
2 sty 15:58