ttt
tade:

w trójkąt równoboczny którego bok ma długość dwa wpisano prostokąt i kwadrat, jaka powinna byc
dlugosc boku kwadratu jesli suma pól dwóch czworokątów jest najwieksza
wysokosc to
√3
| | √3 | | √3−y | | √3 | | √3−y−2a | |
z podobienstwa trojkatow wychodzi ze |
| = |
| i |
| = |
| |
| | 1 | | x | | 1 | | a | |
i jak z tego wyznaczyc wzor funkcji opisujacy pole dwoch figur w zaleznosci od dlugosci boku?
bo jakos niemumiem tego zrobic dwa rownania 3 niewiadome
26 gru 21:39
26 gru 21:50
Mila:
Jaki jest wynik w odpowiedzi?
26 gru 21:59
26 gru 22:14
Mila:
1)
√3x=
√3−y
y=
√3−
√3x
2)
√3a=
√3−y−2a
√3a+2a−
√3=
√3x−
√3
√3a+2a=
√3x /*
√3
3a+2
√3a=3x
| | 2√3a | | 2*3 | |
y=√3−√3*(a+ |
| )=√3−√3a− |
| a=√3−√3a−2a |
| | 3 | | 3 | |
| | 2√3a | |
3) P(a)=(2a)2+[a+ |
| ]*[√3−√3a−2a] |
| | 3 | |
Licz, ale wcześniej sprawdź rachunki
26 gru 22:50
tade: dzieki, jutro sobie policze bo zaraz ide spac
26 gru 22:54