Mam problem z tym zadaniem
Ola: Prawdopodobieństwo uszkodzenia elementu w czasie t wynosi 0,025.
W danej aparaturze pracuje ze sobą łącznie 300 elementów.
Obliczyć prawdopodobieństwo , że w czasie t liczba uszkodzonych elementów jest większa od 50.
Z góry dziękuje za pomoc.
22 gru 13:36
Rafal: Wynik może być zapisany w postaci sumy, czy musi być koniecznie w zwięzłej formie?
22 gru 13:59
Ola: Może być w postaci sumy
22 gru 17:49
Rafal: Wskazówka: schemat Bernoulliego (n=300, k=51, 52, 53,..., 300, p=0,025, q=0,975).
22 gru 17:55
22 gru 17:58
Ola: Ok

dzięki
22 gru 17:58
Ola: Czyli mam policzyć prawdopodobieństwo dla aż 150 maszyn powyżej 50? Może jest jakiś inny
sposób?
22 gru 18:02
Rafal: Skąd to zadanie? I najważniejsze, czy masz odpowiedź?
22 gru 18:04
22 gru 18:05
Ola: Zadanie dostałam na zajęciach i odpowiedzi nie mam
22 gru 18:05
Adamm: np. ∑k=13 k2 = 1+4+9 = 14
22 gru 18:06
Ola: Czyli mam sumować k i podstawić do wzoru rozkładu bernoulliego?
22 gru 18:18
Rafal: Ola, czy Adamm już wystarczająco rozjaśnił?
22 gru 18:19
Rafal: Masz podstawić do wzoru i sumować.
22 gru 18:19
Ola: Chyba tak. Tylko jak sumuje k od 51 do 300 to wychodzi mi bardzo duża liczba 43875 i ją mam
podstawić do wzoru bernoulliego za k?
22 gru 18:20
Rafal: W odpowiedzi powinnaś zamieścić taki zapis
| | | 1 | | 39 | |
∑k=51300 |
| k |
| 300−k |
| | 40 | | 40 | |
22 gru 18:23
Adamm: ∑k=51300P300(k)
po to jest notacja żeby tego nie sumować
22 gru 18:24
Ola: Dziękuję ślicznie
22 gru 18:25