rownanie prostej stycznej do okręgu
csc: Znalezc rownanie prostej prostopadlej do prostej 2y − 3x = 7 i stycznej do okregu o srodku w
(1, 1)
i przechodzacego przez punkt (4, 5).
wiem, ze prosta prostopadla ma rownanie : y=−3/2 +b, i znam równanie okręgu . Tylko jak znaleźć
to b ?
21 gru 21:38
Jack: a to nie mamy czasem znalezc rownania okregu?
prosta prostopadla do prostej 2y−3x=7
ma rownanie
skoro przechodzi przez punkt (4,5) no to
| | 2 | | 2 | | 8 | | 15 | | 2 | | 23 | |
y = − |
| (x−4) + 5 = − |
| x + |
| + |
| = − |
| x + |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
no to ta prosta znamy...
21 gru 21:45
21 gru 21:45
Jack:
21 gru 21:45
yht:
prosta prostopadła ma równanie y=−2/3*x+b
robisz układ równań z prostej y=−2/3*x+b
oraz z równania okręgu
podstawiasz y=−2/3*x+b do równania okręgu
dostaniesz równanie kwadratowe z parametrem b
ma mieć ono 1 rozwiązanie a będzie tak gdy Δ=0
21 gru 21:46
Jack: ok moj blad, okrag przechodzi przez (4,5) a nie prosta
przeczytalem
" i przechodzacej przez punkt (4, 5) zamiast przechodzacego
21 gru 21:47
Jerzy:
Złe równanie prostopadłej.
Odległość prostej od środka jest równa promieniowi.
21 gru 21:48
Jerzy:
Albo tak , jak napisał yht
21 gru 21:52