Równanie prostej prostopadłej.
xxx: Znaleźć równanie prostej prostopadłej do prostej 2y−3x = 7 i stycznej do okręgu o środku w
(1,1) i przechodzącego przez punkt (4,5).
Obliczyłam współczynnik kierunkowy tej prostej a=−2/3. Wyznaczyłam równanie okręgu
o:(x−1)2+(y−1)2=25. I nie wiem jak dalej wyznaczyć równanie tej prostej.
20 gru 19:14
Eta:
| | 7 | | 3 | |
S(1,1) , r= 5 k: y= U{{3}{2}x+ |
| ak= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | |
styczna s ⊥ k ma równanie as= − |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
s: y= − |
| x+b w postaci ogólnej: s: 2x+3y−3b=0 |
| | 3 | |
Odległość d środka S od stycznej jet równa r=5
| | |2*1+3*1−3b| | |
zatem: |
| =5 |
| | √4+9 | |
⇒ |3b−5|=5
√13
....................... dokończ
20 gru 19:30
===:
20 gru 19:36
Eta:
W treści nie jest powiedziane,że styczna przechodzi przez (4,5)
20 gru 19:38
xxx: Z jakiego wzoru tam na koniec korzystasz, bo już go zapomniałam? Dziękuje za pomoc.
20 gru 19:40
20 gru 19:43
xxx: Jsc raz dziękuje
20 gru 19:55
===:
a dlaczego
Eta sądzisz, iż założyłem, że przechodzi?
20 gru 19:59
Eta:
Tak widzę na Twoim rysunku
20 gru 20:45
Kacper:
Wartości są tak bliskie, że na tak małym rysunku to tak wygląda
20 gru 21:34