Oblicz sin15*cos75
Krasu: Oblicz
a) sin15 * cos75
b) sin 3/8pi * cos 3/8pi
Proszę o pisanie po kolei co i jak bo nie wiem czy sam dobrze robie moj wynik do a)
√2/4−2√3/8−√2/4
b) nie potrafie wgl zrobic
19 gru 16:57
Adamm: | | 1 | |
b) sin(3π/8)cos(3π/8)= |
| sin(3π/4) |
| | 2 | |
19 gru 16:58
Krasu: znalazlem takie rozwiazanie ale nie wiem skad sie to bierze
19 gru 17:00
19 gru 17:06
Mila:
1)
sin15 * cos75 =sin15*sin15=sin
2(15)
Skorzystamy z wzoru:
cos(2x)=cos
2x−sin
2x=1−sin
2x−sin
2x=
1−2sin2x
Czyli
cos(30
o)=1−2sin
2(15)
19 gru 21:08