matematykaszkolna.pl
aaa PrzyszlyMakler: rysunekWitam, Dwa okręgi są styczne zewnętrznie w punkcie P. Poprowadzono prostą, styczną do obu okręgów odpowiednio w punktach A i B Wykaż, że kąt ∡APB jest prost. Czy mogłem to zrobić w ten sposób? : Kąt CPB jest oparty na średnicy, więc jest prosty. Trójkąt PS2B jest równoramienny, więc kąty o wierzchołkach p i b mają równe miary− α. Trójkąt PS1A jest równoramienny, więc kąty o wierzchołkach P i A mają równe miar− β Kąty CPS2 i S1PA są wierzchołkowe, tak samo jak kąty DPS1 i BPS{2}. Więc kąt prosty PCB składa się z kątów α+β= 90 Kąt półpełny na prostej S1PS2 zawiera kąt α + APB + β= 180 więc APB = 90 C.N.U 1) Czy by uznano taki sposób rozwiązania? 2) Mam wątpliwości czy trzeba udowodniać, że APC to prosta współliniowa, a jeżeli trzeba, to jak to zrobić?
19 gru 16:12
PrzyszlyMakler: Więc kąt prosty PCB składa się z kątów α+β= 90 *** tam miało być CPB
19 gru 16:14
PrzyszlyMakler: f5
19 gru 17:31
5-latek: Na jakiej pofdstawie stwerdziles ze trojkat AS1P jest rownoramienny (bo jest
19 gru 17:38
Adamm: 5−latek, punkt S1 jest środkiem okręgu, punkty A, P leżą na tym okręgu, ponieważ okrąg to zbiór punktów równo odległych środka okręgu to |AS1|=|PS1|
19 gru 17:43
5-latek: Czescemotka
19 gru 17:44
Adamm: cześć
19 gru 17:45
PrzyszlyMakler: Stwierdzilem tak, bo w ramionach ma promienie emotka. A ktos powie czy dobrze?
19 gru 18:05
Mila: rysunek I sposób ΔAPS1,ΔBPS2− trójkąty równoramienne s− wspólna styczna Czworokąt ABS2S1− trapez ⇔ Suma miar kątów przy ramieniu jest równa 180o. ∡S1+∡s2=180⇔ 180−2α+180−2β=180⇔ 180=2α+2β α+β=90o⇔ |∡APB|=90o II sposób za chwilę.
19 gru 18:13
Mila: rysunekII Kąt między styczną a cięciwą jest równy kątowi wpisanemu opartemu na tej cięciwie, a odpowiadający kąt środkowy jest dwa razy większy. 2α+2β=180 ⇔α+β=90o⇔ |∡APC|=900
19 gru 18:23
5-latek: Milu spojrz proszse tutaj https://matematykaszkolna.pl/forum/340015.html
19 gru 18:28
PrzyszlyMakler: Milu, a czy możesz ocenić moje rozwiązanie? I jak można udowodnić, że APC(mój rysunek) są współliniowe?
19 gru 18:36
5-latek: probowal bym tak U siebie na rysunku masz DAII BC jako prostopadle do stycznej Wiec ABCD to trapez prostokatny MOze jak zrobisz inny rysunek to kaze sie ze ten czworokat to trapez rownoramienny
19 gru 19:14
Adamm: skoro kąt APB jest równy 90o, a kąt BPC jako kąt wpisany wynosi 90o, to chyba nie ma wątpliwości że A, P, i C są współliniowe
19 gru 19:20
Adamm: ok, teraz widzę że w swoim dowodzie PrzyszlyMakler użył tego że A, P oraz C są współliniowe
19 gru 19:23
Mila: Dowód dobry, może zbyt przegadany. Możesz narysować prostopadłą do AB przechodzącą przez punkt P i wykazać , że APC=180o.
19 gru 20:17
Mila: Makler, jeżeli ja mam jakieś wątpliwości, to szukam innego rozwiązania. Masz dużo wiadomości i trzeba wyszukać (w głowie) te, które najprościej pozwolą rozwiązać problem. Ty często idziesz w zaparte tą samą ścieżką, chociaż okazuje się, że jest wyboista.
19 gru 20:20
PrzyszlyMakler: Wiem, ale nie moja wina, że wpadłem na taki pomysł a nie inny ; ) wydawał mi się dobry. P.S Dziękuje Milu
19 gru 20:53
PrzyszlyMakler: Co do drugiego sposobu chcę się upewnić 2α+ 2β= 180 równość 180 wzięłaś oczywiście z kątów w trapiezie czy z czegoś innego?
19 gru 21:03
Mila: Tak w trapezie, ale już nie objaśniałam, bo było w I sposobie.
19 gru 21:14
PrzyszlyMakler: Oki, dziękuję Milu, zawsze miałem problem ze zrouzmieniem tego drugiego twierdzenia. To było b sprytne go użycie. emotka Te okręgi mi nie podeszły.. Ale juz na szczescie koncze planimetrię... Nie mogę się doczekać aż się zabiorę za arkusze
19 gru 21:16
Mila: Powodzenia.emotka
19 gru 21:17
Metis: Makler do kiedy można składać deklaracje? Nic sie nie zmieniło?
19 gru 21:20
Mila: Metis, jak na studiach? Dużo masz matematyki? Jakoś nie wpisujesz tu zadań.
19 gru 21:26
Metis: Dobry wieczór Milu emotka Wybór Wrocławia emotka był najlepszą decyzją. Z matematyką jestem na biężąco, pierwsze kolokwium z analizy dopiero po świetach, więc przez ten okres będę działał emotka Algebra to na razie same podstawy − kończymy macierze. Mam świetnych wykładowców, na razie nie mogę narzekać. Gorzej z poznawaniem nowych osób − to zdecydowanie na minus. Pozdrawiam emotka
19 gru 21:35
PrzyszlyMakler: @Metis, bodajże do 7 lutego, ja już złożyłem dawno emotka. Tak, została mi końcówka planimetrii, analityczna, stereo, prawdopodobieństwo i pochodne. Myślę, że od lutego już wezmę arkusze w dłoń emotka. Działam, Ty też będziesz poprawiać?
19 gru 21:43
Mila: To miło czytać takie komentarze. Powodzenia Metis, pracuj pilnie.emotka Jak pewnie wiesz, jestem fanką matematyków wrocławskich.
19 gru 21:55
Metis: Milu tak czytałem już o tym kiedyś na forum emotka Makler Podejdę sobie do matematyki, ale tylko dla własnej satysfakcji(albo i niesaty...)
19 gru 22:08