Przystawanie tojkatow
5-latek:

Dwusieczna kata A w trojkacie ABC przecina bok BC w punkcie D
Z wierzcholka B i C poprowadzono proste prostopadle do AD przecinajace proste AC i AB
odpowiednio w punktach E i F
Wykaz ze ΔABC ≡ΔAEF oraz z epunkty EDF sa wspoliniowe
Rysunek dokladny do zadania mam zrobiony w zeszycie
Tutaj prawie mi sie udalo

jest wskazowka do zadania zeby wykazac ze czworokta BECF jest trapezem rownoramiennym
Otoz odcinki Be i CF sa rownolegle bo sa prostopadle do prostej AD
Teraz mam pytanie
Czy dwusieczna AD jest osia symetrii tego czorokata ?
=================================================
Jesli tak to os symetrii ma trapez rownoramienny wiec punktD jest punktem symetrii tego
trapezu
W zwiazku z tym ΔCDE≡BDFB na podstawie cechy BKB
CD=DB
ED=DF
Kąt EDC= katowi BDF jako wierzcholkowe
Wobec tych rownosci CE=FB
Wiec mamy trapez rownoramenny
W trapezie rownoramiennym przekatne sa rowne
to EF= BC
Zastanawiam sie nad cecha przystawania trojkato ABC≡AEF
18 gru 19:30
5-latek:
18 gru 20:18
5-latek: jesli mozesz to najpierw powiedz czy do tego momentu mam wszystko dobrze i potem z tym
przystawaniem
19 gru 17:29
Mila:
Dwusieczna AD jest zawarta w osi symetrii tego trapezu.
Punkt D ∊osi symetrii tego trapezu . ( trapez nie ma środka symetrii)
19 gru 20:36
5-latek: Dobrze . dzieki

Teraz mysle nad przystawaniem tych trojkatow ΔABC≡ΔAEF
Cecha BKB i
AB=AE i ∡EAB wspolny
19 gru 22:35
Mila:
albo bbb
AB≡AE
AC≡AF
EF≡BC
19 gru 22:56
5-latek: Dziekuje Ci i dobranoc

19 gru 22:58
Mila:
Dobranoc
19 gru 23:11