matematykaszkolna.pl
policzyć całkę(wzór) Adam: ∫e2xdx czy mógłby ktoś napisać jaki wzór używamy aby to obliczyć.
18 gru 16:28
Adamm: e2x czy e2x
18 gru 16:33
Adam: e2x
18 gru 16:34
Adamm:
 1 
∫e2x dx =

e2x+c
 2 
masz wzór ∫exdx = ex+c jeśli przy x masz jakąś stałą to na końcu przez tą stałą dzielisz, i to zachodzi dla każdej funkcji
 1 
wystarczy podstawić pod 2x np. t, t=2x

dt=dx, chyba widzisz skąd to wychodzi
 2 
18 gru 16:36
Jerzy:
 1 
Zrób tak, abyś zrozumiał: 2x = t 2dx = dt , dx =

dt ,
 2 
 1 1 1 
po podstawieniu masz =

∫etdt =

et =

e2x + C
 2 2 2 
18 gru 16:44
Adam: policzyć całkę ∫2x2arctgxdx
 2 1 
nie mogę dojść dalej niż −

arctgx−

[x2*ln(x2+1)−2∫xln(x2+1)dx]
 3 3 
18 gru 16:45
Adamm: skąd ci wyszedł ten logarytm?
18 gru 16:46
Adam:
 2x 
g(x)=ln(x2+1) g'(x)=

 1+x2 
18 gru 16:49
Adam:
 1 
h(x)=arctgx h'(x)=

 1+x2 
18 gru 16:50
Adamm:
 2 2 x3 2 
∫2x2arctgxdx = arctgx*

x3


dx = arctgx*

x3
 3 3 1+x2 3 
  −2x 

∫2x +

dx
 3 1+x2 
 f'(x) 

dx = ln|f(x)|+c
 f(x) 
18 gru 16:51
Adamm: ogólnie zazwyczaj nie chcesz żadnych logarytmów w twojej całce
18 gru 16:52
Adam:
 1 2x 1 2x 
jak z −


*x2dx jak powstało −

∫2x−

dx
 3 1+x2 3 1+x2 
18 gru 17:01
Adamm:
2x3 2x3+2x−2x 2x 

=

=2x−

1+x2 1+x2 1+x2 
18 gru 17:02
Adam:
 xcosx 

dx
 sin2x 
18 gru 17:59
Adam:
 {1−x2}3/2 
to wyżej aktualne a ∫(1−x2)1/2dx=

 
3 

2 
 
18 gru 18:20
Adam:
18 gru 18:20
Adamm:
 xcosx 

dx
 sin2x 
 cosx 1 

dx = −

+c
 sin2x sinx 
 xcosx x 1 

dx=−

+∫

dx
 sin2x sinx sinx 
 1 2 

dx, t=tg(x/2), dx=

dt
 sinx 1+t2 
 1+t2 2 1 

*

dt = ∫

dt = ln|tg(x/2)|+c
 2t 1+t2 t 
 xcosx x 

dx=−

+ln|tg(x/2)|+c
 sin2x sinx 
18 gru 18:23
Adamm: co do 18:20, oblicz pochodną z tego co ci wyszło, źle
18 gru 18:24
18 gru 18:27