całka
bark: ∫√1−x2
próbuje z metody współczynników nieoznaczonych ale nic nie wychodzi
17 gru 23:13
Adamm: co to jest ta metoda współczynników nieoznaczonych?
podstaw x=sin(t)
17 gru 23:15
17 gru 23:23
Adamm: ok, znalazłem ten wzór
| | Wn(x)dx | | dx | |
∫ |
| = Wn−1(x)√ax2+bx+c+A∫ |
| |
| | √ax2+bx+c | | √ax2+bx+c | |
| | 1−x2 | | dx | |
∫ |
| dx = (ax+b)√−x2+1+A∫ |
| |
| | √−x2+1 | | √−x2+1 | |
| 1−x2 | | −x | | 1 | |
| =a√−x2+1+(ax+b) |
| +A |
| |
| √−x2+1 | | √−x2+1 | | √−x2+1 | |
1−x
2=−ax
2+a−ax
2−bx+A
−x
2+1=(−2a)x
2−bx+a+A
b=0
a=1/2
A=1/2
| | 1−x2 | | 1 | | 1 | | dx | |
∫ |
| dx= |
| x√−x2+1+ |
| ∫ |
| = |
| | √−x2+1 | | 2 | | 2 | | √−x2+1 | |
| | 1 | | 1 | |
|
| x√−x2+1+ |
| arcsinx+c |
| | 2 | | 2 | |
17 gru 23:32
Mila:
Możesz tak:
| | 1−x2 | |
∫√1−x2 dx=∫ |
| dx= |
| | √1−x2 | |
| | 1 | | −x | |
=∫ |
| dx+∫x* |
| dx= |
| | √1−x2 | | √1−x2 | |
pierwsza z wzoru z tablic, a druga przez części
| | −x | | −x | |
[x=u,dx=du,dv= |
| dx,v=∫ |
| dx=√1−x2] |
| | √1−x2 | | √1−x2 | |
=arcsinx+x*
√1−x2−
∫√1−x2 dx= " przenosimy " tę całkę na lewą stronę i mamy
2∫√1−x2 dx=arcsinx+x
√1−x2
| | 1 | | x | |
∫√1−x2 dx= |
| arcsinx+ |
| √1−x2+C |
| | 2 | | 2 | |
===============================
17 gru 23:35