Jak liczyć pochodną funkcji złożonej? g(x)=7x^7sinx ? Hilfe :c
Marzenkaaa: Jak liczyć pochodną funkcji złożonej?
g(x)=7x7sinx ? Hilfe :c
13 gru 20:56
13 gru 20:57
Marzenkaaa: A oki chyba jednak mam, ale łatwy przykład
13 gru 20:57
Adamm: Hilfe? HILFE
13 gru 20:57
Jerzy:
g'(x) = 49x6*sinx + 7x7*cosx
13 gru 20:58
Marzenkaaa: A jak mam 5x2sin(x)lnx to od czego się zabrać? O ile w tym pierwszym przykładzie to był
przecież wzór na mnożenie, to w tym nie wiem co mam zrobić :c Jakieś podpowiedzi?
13 gru 21:03
Adamm: też wzór na mnożenie, po prostu użyj go dwukrotnie
13 gru 21:05
Marzenkaaa: 5x2*sin(x)*lnx
Liczę więc pochodną z 5x2*sin(x)
( 5x2*sin(x) )' = 10xsinx+cosx5x2
Następnie to
10xsinx+cosx5x2
wymnażam przez lnx
(10xsinx+cosx5x2)'lnx + (lnx)'(10xsinx+cosx5x2) =
Tak mam to zrobić?
13 gru 21:15
Adamm: (5x2sinxlnx)'=(5x2sinx)'lnx+(lnx)'5x2sinx
13 gru 21:17
Marzenkaaa: wyszło mi coś takiego:
| | 1 | |
(10xsinx+cosx5x2)lnx+ |
| (5x2sinx)=10xsinxlnx+cosx5x2lnx+5xsinx |
| | x | |
a odpowiedź wynosi
10xsinxlnx+2x
2cosxlnx+5xsinx czyli zamiast 5x
2 2x
2
Dlaczego tak?
13 gru 21:28
Adamm: pewnie jakiś błąd w książce
13 gru 21:33
Marzenkaaa: Dziękuję =)
13 gru 21:35