Witajcie. jest ktos w stanie mi pomóc
Marczi: Rozwiąż równanie:
(3x−1)2 − 4(x−2)2 =0
Wskazówka: Korzystając z wzorów skróconego mnożenia i wykonując odpowiednie przekształcenia
sprowadź dane równanie do równania kwadratowego postaci ax2 +bx +c = 0 i rozwiąż otrzymane
równanie.
13 gru 20:40
Adamm: (3x−1)2−4(x−2)2=0
(3x−1)2−(2x−4)2=0
(3x−1−2x+4)(3x−1+2x−4)=0
x+3=0 lub 5x−5=0
x=−3 lub x=1
13 gru 20:45
Eta:
a2−b2=(a+b)(a−b)
a= 3x−1 , b= 2(x−2) = 2x−4
dokończ .......................
13 gru 20:46
Eta:
13 gru 20:47
13 gru 20:47