Oblicz pochodną
Franek: Oblicz pochodną
logx sinx
13 gru 20:18
Adamm: | | ln(sinx) | |
logx sinx = |
| wzór na pochodną ilorazu |
| | lnx | |
| | 1 | |
(ln(sinx))' = |
| *cosx |
| | sinx | |
13 gru 20:25
Eta:
i założenia x>0 i x≠1 i sinx>0
13 gru 20:25
Jerzy:
| | (cosx/sinx)lnx − ln(sinx)/x | |
f'(x) = |
| |
| | (lnx)2 | |
13 gru 20:27
Jerzy:
A kto tu pytał o dziedzinę ?
13 gru 20:27
Franek: W całym zadaniu nie rozumiem tylko przejścia z logarytmu na lnx, mógłbym prosić o jakieś
łopatologiczne rozłożenie czy jest po prostu na to jakiś wzór?
13 gru 20:29
13 gru 20:32
13 gru 20:33
Franek: Stokrotne dzięki, Twoja odpowiedź Jerzy rozwiała wszelkie wątpliwości
13 gru 20:35
Eta:
J
dziedzinę określa się zarówno dla f(x) jak i dla f'(x) !
13 gru 20:37