matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Stożek i pole
Perkos:
Kąt rozwarcia stożka ma miarę 30 stopni a jego podstawa ma pole równe (18−9√3)π cm². Oblicz pole przekroju osiowego tego stożka. Próbowałem z te cosinusów ale coś mi nie wychodzi
13 gru 19:26
Mila:
πr
2
=(18−9
√
3
)π⇔ r
2
=9*(2−
√
3
) zTw. cosinusów (2r)
2
=l
2
+l
2
−2*l
2
*cos(30)
√
3
4r
2
=2l
2
−2l
2
*
2
4r
2
=l
2
*(2−
√
3
)
4r
2
4*9*(2−
√
3
)
l
2
=
=
=36
2−
√
3
2−
√
3
1
1
1
P{ΔABC:=
l*l*sin(30)=
*l
2
=
*36=9
2
4
4
13 gru 20:46
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/forum/339560.html
13 gru 20:48
Perkos:
Dziękuję bardzo
!
13 gru 21:22
Mila:
13 gru 21:34
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick