Funkcja kwadratowa
kamila: 17. Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f, która:
a)ma jedno z miejsc zerowych równe −1, jej wykres ma oś symetrii o równaniu x=1, a jej wartość
największa w przedziale <−6;−5> wynosi −32
b)ma dokładnie jedno miejsce zerowe równe 2, a jej wartość największa w przedziale <−4;7>
wynosi −2
c)ma jedno z miejsc zerowych równe 3, maksymalny przedział, w którym jest ona malejąca, to
<1;+∞), a jej wartość największa w przedziale <−7;−6> wynosi −45
13 gru 16:01
===:
... i jeszcze jeden sobowtór?
13 gru 16:10
kamila: 
?
13 gru 16:11
13 gru 16:12
Janek191:

a)
x
1 = − 1
p = 1
f(x) = a*( x − 1)
2 + q
f(−1) = 4 a + q więc q = −4 a
f( x) = a*( x − 1)
2 − 4 a
f( −5) = a*( − 5 − 1)
2 − 4 a = 36 a − 4 a = 32 a = − 32 ⇒ a = − 1
f(x) = −(x − 1)
2 + 4
==============
13 gru 16:15