Wyznacz wzór funkcji
Nikita1234: wyznacz wzór funkcji kwadratowej f która:
a) ma jedno z miejsc zerowych równe −1 , jej wykres ma oś symetrii o równaniu x=1 a jej wartość
największa w przedziale <−6,−5> wynosi −32
b)ma dokładnie jedno miejsce zerowe równe 2 a jej wartość największa w przedziale <4,7> wynosi
−2
c) ma jedno z miejsc zerowych rózne 3 maksymalny przedzial w którym jest ona malejąca to <1.
∞)
a jej wartość najwieksza w przedziale <−7,−6> wynosi −45
proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie

dziękuje za pomoc
13 gru 14:44
===:
a) x1=−1 xw=1 zatem x2=3
czyli y=a(x+1)(x−3) pozostaje wyznaczyć a
Skoro w podanym przedziale przyjmuje wartości mniejsze od 0 to a<0
W przedziale tym jest rosnąca zatem wartość większą ma dla x=−5 czyli f(−5)=−32
f(−5)=−32=a(−5+1)(−5−3) ⇒ −32=32a ⇒ a=−1
I ostatecznie y=−(x+1)(x−3)
13 gru 15:26
===:
13 gru 15:28
Jerzy:
b) jeszcze prościej, bo: f(x) = a(x − 2)2 i a < 0
13 gru 15:30
===:

b) podobnie .... masz y=a(x−2)
2
Skoro w podanym przedziale przyjmuje wartość ujemną to a<0
W podanym przedziale jest malejąca stąd f(4)=−2
f(4)=−2=a(4−2)
2 ⇒ −2=4a ⇒ a=−0,5
13 gru 15:36
===:
c) podobne do a) pozostawiam dla Ciebie
13 gru 15:39
Elena : Dzięki wielkie
13 gru 16:23