Jak obliczyć pochodną funkcji f(x)=u{4}{3}x^{2}+2x^2+log_{24p{3}}(m^2-4m)??
sylwia: Jak obliczyć pochodną funkcji
f(x)=
43x
2+2x
2+log
24√3(m
2−4m)

Proszę o pomoc krok po kroku.
13 gru 11:22
sylwia: f(x)=43x3 taki początek
13 gru 11:23
13 gru 11:23
Adamm: f'(x)=4x2+4x
13 gru 11:24
Adamm: założenie że m2−4m>0
13 gru 11:24
Jerzy:
| | 8 | | 20 | |
f'(x) = |
| x + 4x = |
| x |
| | 3 | | 3 | |
13 gru 11:25
sylwia: Powinno być 4x2+4x, ale chciałam zrozumieć jak się oblicza, krok po kroku
Adamm możesz mi pokazać? będę wdzięczna
13 gru 11:30
Jerzy:
f(x) = 4x2 + 4x
f'(x) = 8x + 4
Korzystamy ze wzoru: (a*xn)' = a*n*xn−1
13 gru 11:33
Adamm: | | f(x+h)−f(x) | |
limh→0 |
| <− wzór na pochodną |
| | h | |
lim
h→0
| 4 | | 4 | |
| (x+h)3+2(x+h)2+log24√3(m2−4m)− |
| x3−2x2−log24√3(m2−4m) | | 3 | | 3 | |
| |
| = |
| h | |
| | | 4 | | 4 | |
| (x3+3x2h+3xh2+h3)+2(x2+2hx+h2)− |
| x3−2x2 | | 3 | | 3 | |
| |
= limh→0 |
| = |
| | h | |
| | 4x2h+4xh2+4h3/3+4hx+2h2 | |
= limh→0 |
| = limh→0 4x2+4xh+4h2/3+4x+2h = |
| | h | |
= 4x
2+4x
13 gru 11:36
Jerzy:
| | 4 | | 4 | |
( |
| x3 + 2x2)' = |
| *3x2 + 2*2x = 4x2 + 4x |
| | 3 | | 3 | |
13 gru 11:36
sylwia: Dziękuje bardzo
13 gru 11:38
13 gru 11:43
sylwia: dzięki
13 gru 12:08