Geonetria analityczna
Kek: Wyznacz równanie prostej do której należy punkt P(1,−1) i takiej, że odległość punktu Q(8,−2)
od tej prostej wynosi 5.
Generalnie to już to widziałem
https://matematykaszkolna.pl/forum/270106.html , ale nie rozumiem jak obliczyć A w zależności od B, tak
jak Mila pokazuje to w 2 sposobie. Może ktośto rozpisać ?
Doszedłem do tego, że12A
2−7AB−12b
2=0
12 gru 23:03
Kek: Ktoś może pomóc, bo wydaje mi się że to nie jest trudne, tylko nie wiem, jak to zroibć
zależność jednego od drugiego
12 gru 23:12
Mila:
A=x
12x
2−7Bx−12B
2=0
Δ=49B
2+4*144=625B
2
√Δ=25B
| | 7−25 | | −18 | | 3 | |
x= |
| B= |
| B=− |
| B lub |
| | 24 | | 24 | | 4 | |
Stąd :
| | 3 | |
1) A=− |
| B i masz równanie : |
| | 4 | |
3(x−1)−4y−4=0
3x−4y−7=0
| 4 | | 4 | |
| B*(x−1)+B(y+1)=0⇔ |
| *(x−1)+(y+1)=0⇔ |
| 3 | | 3 | |
4(x−1)+3y+3=0
4x+3y−1=0
12 gru 23:23
Kek: Okej rozumiem. Wielkie dzięki za powrót do zadania po 2 latach
12 gru 23:28
Mila:
Całkiem zapomniałam, że coś takiego rozwiązywałam.
12 gru 23:30