Odległość punktu od prostej
Enn: Wyznacz równanie prostej do której należy punkt P(1,−1) i takiej, że odległość punktu Q(8,−2)
od tej prostej wynosi 5.
Ułożyłam układ 2 równań:
{A*1+B*(−1)+C=0
I nie wiem co dalej. Pomoże ktoś?
10 gru 20:07
Mila:

Q(8,−2)
Lepiej wykorzystać postać kierunkową prostej, wtedy masz tylko jedną niewiadomą.
k: y=ax+b , P(1,−1)∊k⇔−1=a+b⇔b=−1−a
k: y=ax−a−1 przekształcam do postaci ogólnej
k: ax−y−a−1
d=5=U{|a*8+2−a−1}{
√a2+1⇔|7a+1|=5*
√a2+1 /
2
49a
2+14a+1=25a
2+25⇔
| | −4 | | 1 | | 3 | | 7 | |
k: y= |
| x+ |
| lub k: y= |
| x− |
| |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | |
==============================
Cd. Twojego sposobu
A−B+C=0
C=B−A
|8A−2B+B−A|=5
√A2+B2⇔
|7A−B|=5
√A2+B2 i rozwiązuj , musisz obliczyć A w zależności od B, (lub odwrotnie) i
wstawić do równania :
Ax+By+B−A=0
spróbuj skończyć, to też dobry sposób
10 gru 20:37
Enn: właśnie nie umiem skończyć, bo wychodzi źle
| | |a*8+2−a−1| | |
A co do twojego sposobu to skąd wzięły się te dane: d=5= |
| |
| | √a2+1 | |
10 gru 21:15
Enn: dobra wiem, nie było pytania
10 gru 21:17
Enn: Bardzo Ci dziękuję
10 gru 21:27
10 gru 21:28