Równanie prostej
Enn: W prostokącie ABCD dane są: wierzchołek C(2,4) i wektor AB=[4,4]. Wyznacz równanie ogólne
prostej zawierającej przekątną AC tego prostokąta, jeśli wiadomo, że wierzchołek A należy do
prostej k:x−y−4=0.
Moje rozwiązanie:
→ →
AB = DC ⇒ stąd policzyłam wierzchołek D, ale chyba źle, więc prosiłabym o powiedzenie mi jak
to się robi

→ →
potem zauważyłam, że AB⊥AD i ze wzoru na iloczyn skalarny=0 obliczyłam dane do punktu a w
postaci równania prostej.
By wyliczyć punkt A zrobiłam układ równań złożony z prostej k oraz z powyższej prostej.
Następnie obliczyłam prostą przechodzącą przez punkt A i C i okazało się, że wynik jest błędny.
Proszę o pomoc
10 gru 21:11
Eta:
Sprawdź czy takie masz odpowiedzi
1/ ..... D(−2,0)
2/ A∊ k ⇒ A(x, x−4)
3/ → →
AD=[−2−x, −x+4] i AB= [4,4]
→ →
AD ⊥ AB ⇔ 4(−2−x)+4(−x+4)=0 ⇒ x=1 to A(1, −3)
| | 4+3 | |
4/ pr. AC: y= |
| (x−2)+4 ⇒ AC: 7x−y−10=0 |
| | 2−1 | |
Myślę,że po drodze pomyliłaś znaki
10 gru 21:38
Alan: D w jednej wersji mam (−6,0), a w innej (6,8)
10 gru 21:40
Ala:
10 gru 21:41
Eta:
Piszę wektory pomijając strzałki
AB ∥DC i AB=DC
AB= [4,4] i DC= 2−xD, 4−yD] ⇒ 2−xD=4 i 4−yD= 4 ⇒ xD= −2 i yD=0
D(−2,0)
10 gru 21:44
Ala: O matko już wiem!
Serdecznie dziękuję
10 gru 21:46
Eta:
10 gru 21:46
daras: dlaczego wszyscy krzyczą : " o matko

" a nie np. " o tatko

" albo "o wujku ciotko..

"
10 gru 22:13
Eta:
Bo "tatko" nie rodził..... tylko spł.... ł
10 gru 22:16
pigor: ..., lub
ponieważ wektory
AB=
DC ⇒ D=(2−4,4−4)=(−2,0), a prosta
DA: 4(x+2)+4(y−0)=0 ⇒ x+y+2=0 i A∊ x−y−4=0 /+ stronami ⇔
⇔ 2x=2 i y=x−4 ⇔ (x,y)=
(1,−3)=A i wektor
AC=
[1,7] ⇒
⇒ prosta AC:
x−11=
y+37 ⇔ 7x−7=y+3 ⇔
7x−y−10=0 − szukane
równanie przekątnej
AC. ...
11 gru 00:59