matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granice ciagu
Przemo:
a
n
=1+1/3+1/9+...+1/3
n
−
1
kreska ulamkowa mianownik 1+1/4+1/16+...+1/4
n
−
1
12 gru 20:07
Jack:
2 szeregi geometr. 1) a
1
= 1 q = 1/3
a
1
S=
1−q
2) a
1
=1
1
q=
4
S=tak samo
12 gru 20:08
ICSP:
https://matematykaszkolna.pl/strona/297.html
12 gru 20:08
Przemo:
a da rade z sumy ?
12 gru 20:10
Adamm:
1+1/3+...+1/3
n−1
a
n
=
=
1+1/4+...+1/4
n−1
1−(1/(3
n
) )
1−(1/3)
=
1−(1/(4
n
) )
1−(1/4)
1−(1/(3
n
) )
1−(1/3)
lim
n→
∞
=
1−(1/(4
n
) )
1−(1/4)
1
1−(1/3)
3
=
=
1
1−(1/4)
8
12 gru 20:11
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick