Robert: Jak wyznaczyc w tym wielomianie miejsca zerowe

W(x) = 4x
3 + 2x
2 - 4x + 1
6 lis 18:11
Jakub: Możesz rozłożyć w ten sposób wielomian:
4x
3+2x
2-4x+1=
4x
3-2x
2+4x
2-2x-2x+1=
4x
2(x-1/2)+4x(x-1/2)-2(x-1/2)=
(x-1/2)(4x
2+4x-2)
Δ=4
2-4*4*(-2)=16+32=48
√Δ=
√48=4
√3
x
1 = (-4-4
√3)/8 = (-1-
√3)/2
x
2 = (-1+
√3)/2
x
3 = 1/2 <- z pierwszego nawiasu
Inny sposób to skorzystać z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu
121
6 lis 18:27
marysia:
x =1/2 jest pierwiastkiem W(x) bo W(1/2) = 0
w(1/2) = 4/8 +2/4 - 4/2 +1 =0
wykonaj dzielenie W(x ) przez (x - 1/2)
otrzymasz wielomian 4 x kw. + 4x - 2
a tutaj Δ= 16 + 32 = 38 VΔ = V38
- 4 + V38 - 4 - V38
x1 = -------------- x2 = ----------------
8 8
x1 = - 1/2 + V38/8 x2 = - 1/2 - V38/8
W(x) = ( x - 1/2) ( x + 1/2 - V38/8)( x +1/2 + V38 /8)
i tyle
6 lis 18:31
marysia: Sorrrry V48 a nie V38 POMYLIŁAM
6 lis 18:32
Robert:
- 4 + V38 - 4 - V38
x1 = -------------- x2 = ----------------
8 8
x1 = - 1/2 + V38/8 x2 = - 1/2 - V38/8
Jakim cudem nie mam pojecia

? to jest niewykonalne w liczniku jest SUMA
7 lis 21:15
marysia:
napisałam Ci wyżej ,że pomyłka w Δ = 16 +32 = 48 ( a nie 38)

więc VΔ = 4 V3
- 4 + 4V3
x1 = ------------ = -1 +V3 x2 = -1 - V3
4
co do poprzedniej uwagi to wykonalne bo sumę rozdzieliłam
na dwie cz.zgodnie z prawem rozdzielności
może xle odczytałeś wiec ci napiszę
pamietaj tylko ,że tam jest ( nie 38 a 48 pod pierwiastkiem)
napisałam tak
x1 = -1/2 + 1/8 V38 OK

!

7 lis 21:54