Zadanie optymalizacyjne
kuba: Działka ma kształt trójkąta równoramiennego o podstawie długości a i wysokość opuszczoną na tę
podstawę długości h. W trójkąt wpisujemy prostokąty tak że jeden z jego boków leży na podstawie
trójkąta, a dwa wierzchołki leżą na jego ramionach. Który z tych prostokątów ma największe
pole?
Ktoś mógłby wytłumaczyć? Kompletna pustka
11 gru 20:29
kuba: pomocy
11 gru 21:08
an:

wyznacz pole f(x) a następnie max funkcji
11 gru 21:14
===:
pół na pół
11 gru 21:15
===:
| | a(h−x) | | a | |
P= |
| *x= |
| (hx−x2) |
| | h | | h | |
| | a | | 1 | |
P'= |
| (−2x+h) P'=0 ⇒ x= |
| h |
| | h | | 2 | |
11 gru 21:28
11 gru 21:35