Figury na płaszczyźnie kartezjańskiej
smutny słaby uczeń: Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty: A = (1, −1), B = (−3,4), C = (3,4)
a) Napisz równanie prostej AB b) Oblicz odległość wierzchołka C od prostej AB.
Bardzo proszę o pomoc
11 gru 20:16
===:
prosta przez A i B
| | 4+1 | | 5 | | 1 | |
y+1= |
| (x−1) ⇒ − |
| x−y+ |
| =0 ⇒ 5x−4y+1=0 |
| | −3−1 | | 4 | | 4 | |
a odległośc już sam
11 gru 20:22
smutny słaby uczeń: Nie rozumiem... Jaki to jest wzór? odpowiedź powinna wyjść Y= − 54 x + 14
11 gru 20:31
Eta:
Mała poprawka

AB : 5x+4y−1=0
11 gru 20:31
===:
no tak ... thx
11 gru 20:33
smutny słaby uczeń: Odpowiedź w podręczniku brzmi tak jak napisałam wyżej
11 gru 20:34
Eta:
| | 5 | | 1 | |
W postaci kierunkowej : AB : y= − |
| x+ |
| ( przecież tak napisał Ci === |
| | 4 | | 4 | |
11 gru 20:34
smutny słaby uczeń: A co za wzór?
11 gru 20:35
smutny słaby uczeń: nigdzie takiego nie mogę znaleźć
11 gru 20:36
===:
taki ... jaki masz w tablicach maturalnych
11 gru 20:36
11 gru 20:38
smutny słaby uczeń: dziękuje
11 gru 20:41