Nie mogę się doliczyć :(
matma: Dla jakich wartości parametru a rozwiązanie układu równań { (a+2)x+(a+4)y=a+3 (a−4)x+(a−1)y
=a−3
jest parą liczb o różnych znakach?
11 gru 13:26
Eta:
Rozwiąż ten układ metodą wyznaczników
po rozwiązaniu
warunek x*y<0 i odpowiednie założenie
....................
odp: a∊R \ {−14}
11 gru 13:46
11 gru 13:47
matma: No tak. Kompletnie zapomniałam o tej metodzie. Jak wyliczę to sprawdzisz mi?
11 gru 13:54
matma: W = a+14
Wx=a+9
Wy=6
I ostatecznie wyszło mi, że m=15 dobrze to wgl jest?
11 gru 14:10
matma: Dlaczego należy do R, bo teraz zauważyłam u siebie błąd i mi wychodzi przedział (−∞,−14)U(14:9)
11 gru 14:17
Eta:
Wyznaczniki ok
Gdzie tu masz "m" ?
założenie W≠0 ⇒ a≠ −14
| | a+9 | | 6 | |
i x*y <0 ⇒ |
| * |
| <0 |
| | a+14 | | a+14 | |
| | 6(a+9) | |
|
| <0 dla a≠ −14 mianownik jest zawsze dodatni |
| | (a+14)2 | |
to 6(a+9)<0 ⇒ a< −9 i a≠ −14
Odp: a∊(−
∞, −9) \ {−14}
Widzę ,że poprzednio pomyliłam się w obliczeniach ( sorry)
11 gru 14:17
matma: Okej dziękuję. Tak pomyliłam się i napisałam m
11 gru 14:19