Funkcja kwadratowa nierówność
Szarlotka: Rozwiąż nierówność |x2 − x| − |x−5| ≤ 3
zrobiłam najpierw dla x ∊ (−∞, 5) a potem dla x∊ <5,+∞) ale nie jestem pewna czy nie trzeba
wziąć
pod uwagę jeszcze jakiegoś przedziału..
Wyszło x∊ (−2√2, 2√2 )
7 gru 18:10
7 gru 18:14
Szarlotka: czyli muszę sprawdzić dla
x∊ (−∞,0)
x ∊ <0,1>
x∊ <1, +∞)
x∊(−∞,5)
i x∊<5,+∞)?
7 gru 19:01
zef: Według mnie łatwiej byłoby rozwiązać to graficznie, rysując 2 funkcje i odczytać to z wykresu.
7 gru 19:05
5-latek: Tak musisz rowniez sprawdzic kiedy x2−x = x(x−1) przyjmuje wartosci nieujenne i ujemne
Ale przedzialy popraw
1 x∊(−∞,0)
2 x∊<0,1)
3 x∊<1,5)
4 x∊<5,∞)
Beda 4 przedzialy nie 5
bo bedzie 4 wartosci bezwzgledne
MOzesz sobie to rozpisac tak
|x2−x|=|x(x−1)|= |x|*|x−1| z wlasnosci wartosci bezwzglednej ze |a*b|= |a|*|b|
7 gru 19:07
5-latek: POprawiam .
Nie 4 wartosci bezwzglene tylko 3
Przedzialow jest zawszse o 1 wiecej niz wartosci bezwzglednych
7 gru 19:09