Wyznacz miary kątów trójkąta
Andre : Wyznacz miary kątów trójkąta, jeśli są one kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego, a długości
boków tego trojkata są kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego. Wyszło mi ze warunki zadania
spełnia każdy trójkąt równoboczny, czy mam dobrą odpowiedz?
6 gru 20:03
Ajtek:
Każdy Δ równoboczny spełnia warunki zadania. Mamy wówczas ciągi stałe, czyli r=0 i q=1
6 gru 20:32
Andre : Tak właśnie do tego doszedłem z twierdzenia cosinusów, ale czy istnieją inne trójkąty
spełniające te warunki?
6 gru 20:34
Omikron: Wychodzi q=1 lub q=−1 (to drugie nie może być), więc tylko trójkąt równoboczny
6 gru 20:35
6 gru 20:39
Andre : Dziękuje za upewnienie
6 gru 20:40