kwadrat
mataw69: Udowodnij, że 1...12...25, gdzie jedynek jest 2017 a dwójek jest 2018, jest kwadratem
4 gru 22:07
ICSP: Co do zadania
Zauważ, ze twoja liczba moze być zapisana w postaci :
1 + 10 + ... + 10....0 + 1 + 10 + 10...0 + 3 =
| | 102018 + 5 | |
= ∑k = 04035 10k + ∑k = 02019 10k + 3 = ... = ( |
| )2 |
| | 3 | |
Wystarczy pokazać zatem podzielność : 3 | 10
2018 + 5
4 gru 23:07
ICSP: druga suma oczywiście do 2018.
4 gru 23:26
Krzysiek: Nie rozumiem skąd wiadomo że ta suma to właśnie to co napisałeś do kwadratu
5 gru 13:04
ICSP: Którego przejścia nie rozumiesz ?
5 gru 13:12
Krzysiek: 4 linijka
5 gru 13:36
Rafal: To może bez użycia znaków sumy.
Rozpatrywana liczba to inaczej
5+2
(10+102+103+...+102018)+
(102019+102020+102021+...+104035) (***)
Te wyrażenia w nawiasach to sumy początkowych wyrazów pewnych ciągów geometrycznych o ilorazie
q=10. Korzystając ze wzoru
https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html możemy zapisać wyrażenie (***) w zwięzły sposób:
| | 1−102018 | | 1−102017 | |
5+2*10 |
| +102019 |
| = |
| | 1−10 | | 1−10 | |
| −45 | | 20−20*102018 | | 102019−104036 | |
| + |
| + |
| = |
| −9 | | −9 | | −9 | |
| −45+20−20*102018+10*102018−104036 | |
| = |
| −9 | |
| | 102018+5 | |
( |
| )2 (wzory skróconego mnożenia) |
| | 3 | |
Zauważmy, że liczba (10
2018+5) to w zapisie dziesiętnym 1000...005 (2017 zer), czyli suma
jej cyfr wynosi 6, a jeśli suma cyfr jakiejś liczby całkowitej dzieli się przez 3, to także i
| | 102018+5 | |
ta liczba przez 3 jest podzielna. To oznacza, że liczba |
| należy do zbioru |
| | 3 | |
liczb całkowitych, co kończy dowód.
5 gru 14:54
Kacper:
5 gru 18:06