matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szeregi, wykaz ze
Bakuqix:
Wykaz ze:
1
2
3
3
0+
+
+
+...=
3
9
27
4
3 gru 14:24
Jerzy:
https://matematykaszkolna.pl/forum/338332.html
3 gru 14:25
relaa:
Inny sposób.
1
2
3
3
+
+
+ ... =
3
9
27
4
1
2
3
Niech
+
+
+ ... = S
3
9
27
Dzielimy obustronnie przez 3 i dostajemy
1
2
3
1
+
+
+ ... =
S
9
27
81
3
Po odjęciu stronami otrzymujemy
1
1
1
2
+
+
+ ... =
S
3
9
27
3
1
3
2
=
S
1
1 −
3
3
1
3
2
=
S
2
3
3
1
2
3
=
S ⇒ S =
2
3
4
3 gru 14:36