Dowód
Karl: Wykaż, że: 1 * 31/3 * 91/9 * 271/27 * ... = 271/4
3 gru 12:27
Kacper: wsk.
919=329
Itd.
3 gru 12:47
Jerzy:
| | 1 | | 2 | | 3 | | 3 | |
Musisz wykazać,że: |
| + |
| + |
| + ...... = |
| |
| | 3 | | 9 | | 27 | | 4 | |
3 gru 12:49
Karl: Zapisywałem że to 1/3+ 2(1/3)2+3(1/3)3... i nic z tego nie powstaje mi szereg, ciąg
geometryczny ani artmetyczny.
Próbowałem zrobić dwa szeregi co drugi wyraz ( 1/3+3/27+.... i 2/9 +4/81+...) i wraz nic z tego
3 gru 12:52
Kacper:
Skorzystaj z tego co napisałem.
Jerzy zrobił nawet więcej, bo już pomnożył te potęgi.
3 gru 12:55
Adamm: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1/3+2/9+3/27+...= |
| ( |
| )+ |
| ( |
| )+...= |
| | 3 | | | | 9 | | | |
3 gru 13:04