Zbiór wartosci funkcji z modulem....
Macko z Bogdanca: Zbiór wartosci funkcji z modulem....
Na oko widac, ze bedzie to <0, 1,5> Tylko nie wiem jak to zapisac....
0≤|sinx|≤1 I jak potem wrzucic to |−1/2|?
Czy cos podstawic za cos?
2 gru 21:54
2 gru 21:55
Macko z Bogdanca: Dziekuje
2 gru 21:56
Macko z Bogdanca:
A cos takiego?
f(x)=ctg2x−2ctgx−3
Jak zwijam to normlanie wychodzi...... (ctgx−1)2−4≥−4 Zw ≤−4,+inf)
Przewaznie nie lubie zwijania.... Chcialem to roziwacaz poprzez podstawianie... ctgx=t
−1≤t≤1 f(t)=t2−2t+3
Δt=16=>√Δt=4
t1=0
t2=0
tw=1 1∊≤−1,1≥
I tutaj wychodzi mi Zw ≤−4,0≥
2 gru 23:52
Macko z Bogdanca: Czywiscie t1=3 t2=−1
f(t1)=0
f(t2)=0
f(tw)=−4
Przepraszam za pomylke
2 gru 23:54
Adamm: bo ctgx∊ℛ, dlatego ci nie wyszło z podstawianiem
2 gru 23:54
Macko z Bogdanca: Juz widze....Gdyby to byl sinus lub cosinus to oczywiscie wtedy jest..... 1<t<1
A mozna zrobic tak dla tg i ctg'sa, (jesli tak to jak to trzeba uwzglednic?) Czy najlpeiej
zwijac w tych dwoch funkcjach
2 gru 23:59
Macko z Bogdanca: −1≤t≤1*
3 gru 00:00
Adamm: można, jeśli masz tgx, ctgx to nie masz ograniczenia na t
3 gru 00:01
Macko z Bogdanca: Czyli, zalozmy, ze mamy 3 wyniki dla podobnej funkcji gdzie a>0 to ctg2x, a a<0 to −ctg2x
t1=1
t2=2
tw=−3
Wiec a>0 Zw <−3,+inf) , Zas dla a<0 mamy t1=−1 t2=−2 tw=0
Zw <−inf,0> ?
3 gru 00:13
Adamm: przyznam szczerze, nie rozumiem dokładnie co napisałeś
3 gru 00:27
Macko z Bogdanca: Mamy funckje ctg
2x+

+

podstawiamy t=ctgx
Liczymy miejsca zerowe/wierzcholek....
Otrzymujemy nasteoujace wartosci t
1=1 t
2=2 t
w=−3
Czyli Zw<−3,+inf)
Druga sutacja −ctg
2x+

+

postepujmey analogicznie, jak wyzej.
otrzymujemy t
=−1 t
=−2 t
w=0
Zw <−inf,0> Czy to bedzie cos takiego?
3 gru 00:48