funkcje trygonometryczne
Olaaa: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=|sinx−1/2|...czy da się to jakoś wyznaczyć bez wykresu
...prosiłabym o pomoc
2 gru 17:17
Milo: −1≤ sinx ≤ 1 /−0.5
−1.5 ≤ sinx − 12 ≤ 0.5
Po wstawieniu w moduł:
0 ≤|sinx − 0.5| ≤ 1.5
2 gru 17:25
Olaaa: dziękuję
2 gru 17:27
Olaaa: | | −3 | |
mam jeszcze wyznaczyć zbiór rozwiązań f(x)= |
| .... nie mogę nic wymyślić ...podpowie |
| | cosx | |
ktoś?
2 gru 17:46
Olaaa: czy da się to wogóle zrobić nie umiejąc funkcji homograficznej?
2 gru 17:47
Adamm: 0<cosx≤1
−1≤cosx<0
f(x)≥3 lub f(x)≤−3
f(x)∊(−
∞;−3>∪<3;
∞)
2 gru 17:50
ICSP: | | 3 | | π | |
f(x) = |
| , Df : x ≠ |
| + kπ , k ∊ Z |
| | cosx | | 2 | |
−1 ≤ cosx < 0 lub 0 < cosx ≤ 1
| | 1 | | 1 | |
−∞ < |
| ≤ −1 lub 1 ≤ |
| < ∞ |
| | cosx | | cosx | |
| | 3 | | 1 | |
−∞ < |
| ≤ −3 lub 3 ≤ |
| < ∞ |
| | cosx | | cosx | |
f(D) = (−
∞ ; −3] ∪ [3 ; +
∞)
2 gru 17:52
Olaaa: dzięki

spróbuje przeanalizować i mam nadzieje że zrozumie
2 gru 17:57